SAD traži osnivanje suda za zločine u Siriji

Zločini počinjeni u Siriji imaju karakter ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, stoji u nacrtu odluke (AP)

Predstavnički dom američkog Kongresa je prihvatio nacrt odluke kojom se traži osnivanje međunarodnog suda koji bi razmatrao ratne zločine koje su u Siriji počinile snage predsjednika Bashara al-Assada i njihovi saveznici.

Odlukom je predviđeno da predsjednik Barack Obama zatraži od Stalne misije SAD-a pri Ujedinjenim narodima (UN) da pokrene takvu inicijativu.

Nacrtom odluke, usvojenom u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma, traži se osnivanje Suda za ratne zločine koje je počinila državna vojska, njihovi saveznici kao i druge strane upletene u sukob u Siriji.

U nacrtu se također navodi kako zločini počinjeni u Siriji imaju karakter ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti te kao takvi, kako je naglašeno, predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Predstavnički dom američkog Kongresa u nacrtu odluke oštro osuđuje zločine počinjene u ratu u Siriji.

Dokumentirati sve zločine

Apelira se na američku administraciju i saveznike da poduzmu napore kako bi se zaustavili napadi sirijskog režima i njegovih saveznika protiv civila u ratom pogođenoj Siriji.

Također se navodi kako je bitno dokumentirati sve zločine koji su počinjeni u Siriji što bi, kako se navodi, moglo biti upotrijebljeno kao dokaz na mogućim sudskim procesima u budućnosti.

Nacrtom odluke se od Stalne misije SAD-a pri UN-u tako pokreće inicijativa za osnivanjem suda koji bi, kako se navodi, bio sličan Sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Sierra Leoneu.

Nacrtom se pozivaju i druge zemlje da međunarodnom sudu, u slučaju da bude osnovan, predaju osobe optužene za zločin protiv čovječnosti i za genocid.

Izvor: Agencije