SAD traži potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju

Mike Pompeo, Kim Jong-un, SAD, Sjeverna Koreja
Kim Jong-un želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje, navodi se iz Bijele kuće (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un shvatio da denuklearizacija Sjeverne Koreje mora biti brza, naglašavajući da do ukidanja sankcija Pjongjangu neće doći dok se taj proces ne završi.

“Sjedinjene Američke Države i dalje traže potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje”, rekao je on na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno s japanskim i južnokorejskim kolegama, prenosi Hina.

U dokumentu koji su u Singapuru ovaj tjedan na summitu potpisali američki predsjednik Donald Trump i Kim ne nalaze se termini “provjerljiva” i “nepovratna”.

‘Kim je shvatio hitnost situacije’

“Mislimo da je Kim Jong-un shvatio hitnost situacije i da to trebamo učiniti brzo”, kazao je Pompeo.

Sankcije Pjongjangu, kojima ga se želi kazniti za nuklearni i balistički program, ne mogu biti ukinute dok se proces denuklearizacije ne dovrši, istaknuo je.

Prema njegovim riječima, Trump je bio vrlo jasan kada je govorio o ukidanju sankcija i denuklearizaciji.

Pompeo je dodao da, iako je Pjongjang posvećen predaji nuklearnog naoružanja, to će biti dugotrajan i nimalo lagan proces.

Rekao je da su Trumpovi komentari o smanjenju prijetnji iz Sjeverne Koreje načinjeni sa “široko otvorenim očima”.

“Moglo bi se dogoditi da naši napori neće uspjeti, ali mi smo odlučni da postavimo uvjete kako bismo mogli ispraviti taj decenijski neuspjeh i vratimo uvjete za sudjelovanje Sjeverne Koreje u zajednici naroda”, kazao je Pompeo, prenosi Tanjug.

Okončanje vojnih vježbi

Južnokorejski šef diplomacije King Kyung-wha govorio je o čvrstini saveza svoje zemlje s Washingtonom.

“Savez Južne Koreje i SAD-a snažniji je nego ikada”, rekao je.

Trump je ovaj tjedan, nakon summita s Kimom, na opće iznenađenje, najavio okončanje zajedničkih vojnih vježbi između SAD-a i Južne Koreje.

Nenadana odluka iznenadila je i Seul i američku vojsku te zbunila saveznike.

Sjeverna Koreja zajedničke vojne manevre SAD-a i svog južnog susjeda smatra provokacijom te se najava njihovog odgađanja ocjenjuje kao jedan od glavnih ustupaka američke strane.

Izvor: Agencije