SAD traži povlačenje kubanskih diplomata iz Washingtona

Na Kubi uglavnom nema cenzure interneta, iako vlada blokira mali broj sajtova (AFP)

Američka administracija priprema se zatražiti od Kube povlačenje 60 posto diplomata iz Washingtona, priopćili su američki dužnosnici u odgovoru na prošlotjedni potez SAD-a da u istom iznosu smanji broj svog diplomatskog osoblja u Havani.

Američki zahtjev predstavlja još jedan veliki korak unatrag za odnose između Sjedinjenih Država i Kube, dvije zemlje koje su tek odnedavno obnovile diplomatske odnose nakon polustoljetnih neprijateljstava.

Dolazi u vrijeme kada SAD nastoji zaštititi vlastite diplomate od neobjašnjivih napada u kojima je ugroženo zdravlje najmanje 21 Amerikanca u Havani zbog oboljenja koja su naškodila njihovom sluhu, vidu, prepoznavanju i ravnoteži, prenose američki mediji.

Kuba negira umiješanost u napade.

Očekuje se da State Department objavi odluku tokom dana, priopćili su dužnosnici, iako su upozorili da nikakva odluka nije službena do javne objave.

Državni sekretar Rex Tillerson u ponedjeljak je raspravljao o planu s predsjednikom Donaldom Trumpom, priopćio je jedan od dužnosnika.

Kažnjavanje Kube nije cilj

Iako će Havana vjerojatno smatrati taj potez odmazdom bez povoda, američki dužnosnici tvrde da cilj nije kazniti otok pod komunističkom vlašću, nego osigurati da obje zemlje imaju podjednak broj diplomata u njihovim prijestolnicama.

Sjedinjene Države službeno će zatražiti od Kube da povuče diplomate, ali ih neće protjerati sve dok Havana odbija zahtjev, priopćeno je iz Washingtona.

Napetosti između dva susjeda eskalirale su u jeku ozbiljnih američkih briga zbog neobjašnjivih napada na Amerikance u Havani.

Associated Press javio je da su američki špijuni koji su djelovali pod diplomatskom krinkom među prvim i najteže pogođenim žrtvama. I regularni diplomati javili su o čudnim zvukovima u ušima i prošli su i kroz čudnija iskustva, nakon čega su Sjedinjene Države uvidjele da nešto nije u redu, potvrdila je nekolicina pojedinaca upoznatih sa situacijom.

‘Napadi na zdravlje’

Misteriozni “napadi na zdravlje” počeli su nekoliko dana nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika krajem prošle godine. Trebalo je, međutim, proći vremena sve do petka kada su Sjedinjene Države zapovjedile većem dijelu diplomatskog osoblja u Havani da se vrati kućama.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz kubanskog veleposlanstva u Washingtonu do ponedjeljka uvečer kada se pojavila vijest o planiranom američkom zahtjevu kubanskim diplomatima da napuste zemlju.

SAD ima pedesetak američkih službenika koji rade u veleposlanstvu u Havani, tako da će smanjenje od 60 posto značiti da će ta brojka biti svedena na dvadesetak ljudi.

Nije još objavljeno kako će kubanski diplomati napustiti Washington kako bi se izjednačio omjer broja diplomata dvije zemlje.

Izvor: Agencije