SAD traži veći angažman prije izbora u BiH

'Političko nasilje u Bosni i Hercegovini potencijalni je destabilizujući faktor na zapadnom Balkanu', navodi se iz State Departmenta (Reuters)

Trojica američkih kongresnika uputila su pismo pomoćniku državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wessu Mitchellu u kojem traže veći međunarodni i američki angažman prije izbora u Bosni i Hercegovini u listopadu ove godine.

Ta trojica su Scott Perry, republikanac iz Pennsylvanije, Joe Burton, republikanac iz Texasa, i Thomas Garrett, republikanac iz Virginije.

Na web stranici kongresmena Perryja, koji je član Odbora za vanjske odnose, navodi se da je on kontaktirao s Mitchellom u State Departmentu zbog dolazećih izbora u Bosni i Hercegovini te da to pismo dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog toga što politički čelnici u Bosni i Hercegovini nisu adekvatno odgovorili na odluke Ustavnog suda, koji je oborio dijelove Izbornog zakona u prosincu 2016.

“Kao pripadnik američkih oružanih snaga koji je služio u Bosni i Hercegovini, iz prve sam ruke vidio koliko su Sjedinjene Države uložile u nastojanja da se okonča vojni sukob i u pronalaženje mira i stabilnosti u zemlji kroz Dejtonski mirovni sporazum”, navodi Perry na svojoj službenoj web stranici.

“Sjedinjene Države moraju ostati angažirane u Bosni i Hercegovini, trebaju ohrabriti političke čelnike u zemlji da zajedno rade na rješavanju trenutačnog zastoja u provedbi Izbornog zakona. Sjedinjene Države trebaju, isto tako, govoriti o zabrinutostima pred izbore u ovoj godini”, dodaje Perry.

Ćorsokak izbornog zakona

U pismu upućenom pomoćniku državnog tajnika za Europu i Aziju Wessu Mitchellu kongresnici podsjećaju na vodeću ulogu SAD-a u rješavanju situacije u Bosni i Hercegovini te dodaju da su zabrinuti da su mir i stabilnost u toj državi u opasnosti zbog “ćorsokaka u koji se došlo zbog Izbornog zakona”.

“Do danas se u zemlji nisu provele odluke Ustavnog suda iz 2016. godine. Takva situacija uzrokuje strahovanja da izbori u Bosni i Hercegovini neće biti priznati te da vlada neće biti formirana. Sjedinjene Države moraju još jednom preuzeti na sebe lidersku ulogu u Bosni i Hercegovini. Posljedice ‘zapaljive’ političke krize u Bosni i Hercegovini preopasne su da bi se poduzimao rizik. Ako rezultati izbora ne budu prihvaćeni od strane građane doći će u opasnost 20-godisnja politička stabilnost u zemlji. Političko nasilje u Bosni i Hercegovini potencijalni je destabilizirajući faktor na zapadnom Balkanu, čime se otvara prostor za nametanje loših aktera, uključujući Rusiju i radikalne islamističke terorističke organizacije”, navodi Perry.

Pitanja koja trebaju odgovore

Uz želju za dijalogom sa State Departmentom kako bi naučili što državno tajništvo i američka ambasada u Sarajevu čine u pronalaženju rješenja, trojica su kongresnika zatražila odgovore na nekoliko pitanja:

  • Koje je specifične akcije State Department poduzeo u rješavanju zabrinutosti u vezi s općim izborima zakazanim za listopad 2018? Molimo vas da opišete kakvu ulogu, ako ona postoji, Sjedinjene Države imaju u dovođenju političkih čelnika, iz raznih etničkih skupina, da zajednički pregovaraju o rješenju.
  • S očekivanijima da će Središnje izborno povjerenstvo pozvati na izbore početkom svibnja, koje akcije Ured za europska i euroazijska pitanja planira poduzeti u ohrabrivanju bosanskohercegovačkih čelnika da osiguraju da se dolazeći izbori održe te da rezultati budu primijenjeni u potpunosti i na demokratski način? Kao pomoćnik državnog tajnika imate li ikakvih planova da osobno budete uključeni u ta pitanja?
  • Što State Department radi sa svim strankama u njihovu slaganju da je izborna formula ustavna, da štiti prava konstitutivnih naroda te da izbori rezultiraju biranjem predstavnika naroda i u Domu naroda u Federaciji BiH, kao i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine?
  • Kako je trenutačna kriza izbornog zakona utjecala na američke prioritete u Bosni i Hercegovini? Molimo vas da navedete vodeće prioritete za State Department te kako sadašnji izborni zakon utječe na te prioritete.

Izvor: Al Jazeera