SAD: Ubistva zbog mobitela ozbiljan problem

Njujorška policija je dobila posebni Odjel za borbu protiv krađe mobitela. U Sjedinjenim Američkim Državama ovo je ozbiljan problem, koji odnosi ljudske živote. No, proizvođači pametnih telefona odbijaju pomoći.

Annie Palazzolo prisjeća se svoje sestre, 23-godišnje Megan, uvijek okružene mnoštvom prijatelja, zaljubljenice u odbojku i život općenito. Kaže da je Megan bila je vrlo karizmatična, duhovita, uvijek je pričala neke smiješne priče. Ubijena je tijekom krađe mobitela.

Vidjeli su njezin iPhone dok je usred bijela dana šetala ulicom. I ubili je dok je s majkom pričala na mobitel.

Apel proizvođačima telefona

“Znamo da su to učinila dva tinejdžera. Osamnaestogodišnjak, vozio je auto, dok su tražili što će opljačkati. Vidjeli su je kako priča na telefon. Imala je najnoviji iPhone. Ulazila je u automobil i razgovarala. Odjednom, mama je samo čula dahtanje”, kaže Annie.

Prema podacima Savezne komisije za komunikacije, gotovo 40 posto krađa u velikim gradovima uključuje krađu mobitela. Procjenjuje se da su prošle godine tri milijuna uređaja ukradena diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Annie i njezina obitelj su udružili snage sa zakonodavcima kako bi nagovorili proizvođače pametnih telefona i telekom operatere da instaliraju prekidač za “ubijanje” telefona, koji bi ukradeni uređaj učinio potpuno beskorisnim.

“Smartphone industrija bori se protiv te ideje, jer smatra da će telefoni postati lakša meta za hakere. Također i cijela industrija bi mogla pretrpjeti velike gubitke u prihodima. Unatoč tome, pritisak javnosti raste”, javlja reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Programi protiv krađe

Glavni igrači u toj industriji pristali su od srpnja 2015. godine u uređaje instalirati programe protiv krađe. No, problem je u tome što ga morate aktivirati prije nego što vam ga ukradu.

“Lopovima baš neće biti zanimljivo ukrasti mobitel ako znaju da će postati neupotrebljiv komad plastike čim prijavite krađu. Ako bi ta tehnologija postojala u svakom uređaju, za njih bi to bilo zastrašujuće. No, ako bi bila samo u ponekom telefonu, onda će lopov iskoristiti priliku, jer vi niste imali vremena pritisnuti dugme”, objašnjava Bridget Carey, direktorica u CNET-u.

Annie Palazzolo smatra da bi takav prekidač trebao raditi automatski.

“Ako to može spasiti živote, onda to mora biti ugrađeno”, kaže ona.

Izvor: Al Jazeera