SAD: Udari na Halep zločin protiv čovječnosti

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozvao je Moskvu 'da pokaže milosrđe' (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija saopštili su da zapadni saveznici razmišljaju o uvođenju ekonomskih sankcija protiv “ekonomskih meta u Siriji i Rusiji” zbog opsade Halepa.

Američki državni sekretar John Kerry nazvao je bombardovanje civila u Halepu “zločinom protiv čovječnosti”, a britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je pozvao Moskvu “da pokaže milosrđe,” prenosi AFP.

U Londonu se održava multilateralni sastanak o Siriji, u koji su uključeni visoki funkcioneri iz SAD-a, više zemalja Evropske unije i Bliskog istoka.

“Ima mnogo mjera koje predlažemo, uključujući i dodatne sankcije protiv režima i njihovih pristalica”, rekao je Johnson, koji se novinarima obratio poslije sastanka zajedno s američkim državnim sekretarom. 

Kerry je upozorio da američki predsjednik Barack Obama nije isključio nijednu opciju kada je riječ o “napadima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv vlastitog naroda”.

I on je spomenuo sankcije, ali je minimizirao mogućnost vojne akcije i insistirao kako je njegov zadatak i zadatak Johnsona da “iscrpe sve diplomatske opcije.”

Prioritet zaustavljanje bombardovanja  

“Razgovaramo o svim mehanizmima koji su nam na raspolaganju, ali ne vidim da bilo ko u Evropi ima mnogo volje ići u rat.”

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault rekao je da je tokom razgovora prioritet bio zaustavljanje bombardovanja Halepa. 

“Vidimo da režim uz rusku podršku ima druge ciljeve. Uvijek smo spremni razgovarati s Rusima i Irancima, tražimo kao preduslov prestanak bombardovanja,” rekao je Ayrault.

U razgovorima su, osim Kerrya, Johnsona i Ayraulta, učestvovali saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir i jordanski ministar vanjskih poslova Nasser Judeh. 

Njemačku, Italiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Tursku i EU predstavljaju zamjenici ministara vanjskih poslova ili politički direktori, navodi ruska novinska agencija.

Pregovori u Londonu vođeni su bez predstavnika Rusije, dok su u subotu u Lozani o Siriji razgovarali američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kao i ministri vanjskih poslova Jordana, Turske, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

Izvor: Agencije