SAD: Uhapšen bivši pripadnik HVO-a

Jakiša je u pritvoru, a pred sudiju izlazi u ponedjeljak (Washington County Sheriff’s Office)

Zdenko Jakiša, 45-godišnjak koji je sa suprugom 1998. dobio ‘zelenu kartu’ za preseljenje u Sjedinjene Američke Države, optužen je na sudu u Minneapolisu, u državi Minnesota, da je prevario imigracijske vlasti jer je u molbi za useljenje propustio napomenuti da je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te da je bio u zatvoru, pišu američki mediji.

Iz Imigracijske službe saopćeno je kako dokumenti i svjedoci iz BiH potvrđuju da je Jakiša počinio ozbiljne zločine koje nije naveo u svojoj molbi za useljenje. Jakiša je, prenose agencije, 1993. godine u BiH ubio stariju ženu srpske nacionalnosti te je napao, oteo i opljačkao jednog Bošnjaka.

Kršenje javnog reda

U optužnom prijedlogu američkog suda iz aprila ove godine stoji da je Jakiša u svojoj molbi propustio navesti da je “bio uhapšen, optužen i osuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja zakona BiH”.

Jakiša se nalazi u pritvoru, a pred sudiju izlazi sljedeći ponedjeljak. Taj bivši pripadnik HVO-a je i u Minnesoti bio više puta osuđivan za vožnju u nedozvoljenom stanju, kršenje javnog reda i ometanje pravnog postupka.

Katherine Menendez, advokatica koja je zastupala Jakišu na prvom pojavljivanju na sudu, nije htjela komentarisati slučaj.

Američki mediji su 2012. pisali da se Jakiša tokom rata borio na strani hrvatskih snaga, a u razgovoru za Forest Lake Press on je izjavio da je u ratu izgubio brojne prijatelje te da je njegov brat završio u invalidskim kolicima nakon ranjavanja u kičmu. 

Također, kazao je da je to bio “grozan rat ni za šta, jedino je bio dobar za ljude na vlasti”.

Izvor: Agencije