SAD ukinuo dugogodišnje sankcije Sudanu

Omar Hassan al-Bashir, Sudan
Uprkos brojnim pozivima za izručenje, bivši diktator nikad nije izveden pred sud u Haagu (EPA)

SAD je u petak ukinuo dugogodišnje sankcije Sudanu zbog napretka u borbi protiv terorizma i ublažavanja humanitarne krize, a vlada u Khartoumu također se obvezala da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom.

Odlukom koja dovršava proces koji je počeo bivši predsjednik Barack Obama, a kojemu se udruge za ljudska prava protive, predsjednik Donald Trump ukinuo je američki trgovinski embargo i ostale sankcije koje su Sudan gotovo potpuno izolirale od globalnog financijskog sustava i bacile na koljena sudansko gospodarstvo.

Američka odluka predstavlja veliki zaokret za vladu predsjednika Omara Hassana al-Bashira, koji je nekada ugošćavao Osamu bin Ladena, a zbog genocida u Darfuru traži ga Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, prenosi Hina.

Kartum obećao da nema trgovine oružjem s Pjongjangom

SAD je procijenio da je sudanska vlada postigla napredak u borbi protiv terorizma, da radi na rješavanju unutarnjih sukoba i omogućuje dostavu pomoći u Darfur i druga pobunjenička područja.

Trumpova je vlada uspjela ishoditi od Khartouma obećanje da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom i pratit će da se to strogo poštuje.

Washington, međutim, tvrdi da to nije bio uvjet za ukidanje sankcija, od kojih su neke bile na snazi 20 godina.

Izvor: Agencije