SAD uništio 60 posto sirijskih hemikalija

Približno 600 tona hemijskog oružja je prebačeno u italijansku luku (AP)

Sjedinjene Američke Države su informisale Sigurnosno vijeće UN-a da su uništili blizu 60 posto sirijskih najotrovnijih hemikalija.

Mark Lyall Grant, britanski ambasador u UN-u i predsjednik Sigurnosnog vijeća, rekao je da je SAD napravio izvještaj nakon videokonferencije sa Sigridom Kaagom, koji upravlja međunarodnim naporima da se uništi sirijsko hemijsko oružje.

On je rekao da je Kaag izvijestio o sastanku koji se u utorak održao u Bejrutu, na kojem se razgovaralo o metodama uništenja 12 tvornica hemijskog oružja. Rekao je da će za taj proces biti potrebno približno šest mjeseci.

‘Dobar napredak’

Grant je rekao kako je izvijestio Vijeće da će Britanija završiti uništenje preteča sirijskog hemijskog oružja „ove sedmice“.

„Dakle, dobar napredak o uništenju hemikalija van Sirije“, rekao je on.

Sirija je pristala predati svoj hemijski arsenal prošle godine, kada je SAD zaprijetio napadima zbog korištenja hemijskog oružja protiv pobunjenika u predgrađu Damaska. Vjeruje se da je u tom napadu stradalo više od 1000 ljudi.

U julu je približno 600 tona najotrovnijih hemikalija prebačeno na američki brod MV Cape Ray. Brod se prebacio u međunarodne vode i počeo proces uništenja hemikalija.

Izvor: Agencije