SAD upozorava Izrael zbog novih naselja

Obama je kazao da mora prestati ubijanje palestinske i izraelske djece (AP)

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost o izvještajima da Izrael nastavlja s planovima za izgradnju naselja u Istočnom Jerusalemu, upozorivši da bi taj potez doveo u pitanje mirovne pregovore s Palestincima.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki rekla je da bi Vlada Izraela poslala ”zabrinjavajuću poruku” ukoliko nastavi s tenderima i izgradnjom.

”Ovakav potez izazvat će osude međunarodne zajednice, distancirati Izrael od čak i njegovih najbližih saveznika, otrovati atmosferu, ne samo u pregovorima s Palestincima, nego i s vladama arapskih država s kojima premijer [Benjamin] Netanyahu, kako kaže, želi izgraditi odnose”, rekla je Psaki novinarima, javlja Reuters.

Također, obećanje Izraela da je ”posvećen mirovnim pregovorima i postizanju sporazuma” bilo bi dovedeno u pitanje, dodala je.

Obama: Spriječiti ubijanje djece

Ranije se američki predsjednik Barack Obama sastao s Netanyahuom u Washingtonu.

Uoči susreta, rekao je novinarima da vođe ”moraju naći načina da promijene status quo tako da su i izraelska djeca sigurna u svojim kućama i učenici u svojim školama, da se ne suočavaju s mogućnošću raketne paljbe, ali također da se ne dešava tragedija ubijanja palestinske djece”.

U napadima Izraela na Gazu ubijeno je više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila, dok je smrtno stradalo više od 70 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Na sastanku s Obamom, Netanyahu je ponovio da je skeptičan u vezi s uspjehom diplomatskog procesa te dodao kako strahuje da će Iranu biti dozvoljeno da zadrži dijelove svog nuklearnog programa.

Izrael i SAD vjeruju da Iran pokušava izgraditi nuklearnu bombu, dok Iran navodi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirovne svrhe.

Abbas traži potpuno povlačenje

U međuvremenu, Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas upozorio je da će se obratiti Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne preduzme korake u vezi s njegovim zahtjevom da se okonča izraelska okupacija Palestine, javlja Anadolija.

Kako javlja AFP, Palestinci su od Vijeća sigurnosti zatražili da rok za okončanje okupacije bude novembar 2016. godine.

Prema Nacrtu rezolucije u koji je AFP imao uvdi, Palestinci traže ”potpuno povlačenje Izraela, okupatora, sa svih palestinskih teritorija okupiranih od 1967. godine, uključujući Istočni Jerusalem, što je prije moguće, a koje treba biti završeno u određenom roku, ne nakon novembra 2016. godine.”

Netanyahu je odgovorio je na kritike SAD-a istakavši da bi se administracija predsjednika Obame najprije morala obavijestiti o činjenicima prije nego što izriče optužbe.

“Mislim da bi Obamina administracija najprije trebala spoznati činjenice. Prije svega, to nisu naselja. To su kvartovi Jerusalema. Mi imamo arapske kvartove i imamo jevrejske kvartove”, rekao je Netanyahu američkoj TV mreži NBC, aludirajući na činjenicu da Izrael ne smatra da u istočnom Jeruslemu gradi jevrejska naselja, kao na okupiranoj Zapadnoj obali, već kvartove.

Destruktivne posljedice politike

Izraelski lideri smatraju da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječno glavni grad Izraela, dok Palestinci tamo namjeravaju proglasiti glavni grad svoje buduće države.

Netanyahu je rekao da mu nije drago zbog kritika, ali je istakao da optužbama nema mjesta.

“Mislim da je važno da se shvate činjece. Mislim da valja početi s činjenicama”, kazao je on.

Netanyahu je, prema pisanju izraelskih medija, također optužio izraelsku ljevičarsku organizaciju “Mir sada” (Salom akshav) što je pokušala nanijeti štetu njegovim razgovorima s Obamom u Bijeloj kući u srijedu objavljivanjem planova u izgradnji nekoliko sati uoči sastanka.

“Netanyahu može samo sebe kriviti.On je odgovoran za odobrenje izgradnje u osjetljivim područjima. Premijer bi morao zadržati za sebe i svoje ministre svoje nezadovoljstvo zbog destruktivnih posljedica svoje politike na odnose Izraela s stranim zemljama”, rekao je direktor organizacije “Mir sada” Jariv Openheimer.

Izvor: Al Jazeera i agencije