Obama će se neformalno sastati s Erdoganom

Bijela kuća nije negirala da je turska strana tražila susret (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama neformalno će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ove sedmice u Washingtonu, objavila je u utorak Bijela kuća odbacivši nagađanja da je izostanak službenog sastanka znak ignoriranja Ankare.

Erdogan će biti jedan od 50 svjetskih državnika na nuklearnom samitu u Washingtonu u četvrtak i petak i tih bi dana trebao službeno razgovarati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Bilo je puno nagađanja u turskim medijima o tome kako će Obama primiti Erdogana, a neki su pisali da će izostanak susreta značiti namjernu pljusku SAD-a Turskoj zbog neslaganja oko Sirije i smjera u kojem ide turska unutrašnja politika.

Na konferenciji za novinare u Istanbulu uoči putovanja u SAD, Erdogan je rekao da je planiran susret s Obamom na samitu, iako nije znao koliko će trajati.

Erdogan je saopćio kako želi da američke vlasti SAD poduzmu korake protiv mreže škola koje predvodi pokret povezan sa imamom i ideologom Fethullahom Gulenom.

Bidenov ured je kasnije objavio da će potpredsjednik ugostiti Erdogana na sastanku u četvrtak u Washingtonu.

“Očekujem da će tokom samita predsjednik imati priliku barem neformalno razgovarati s predsjednikom Erdoganom”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Iako su saveznici u NATO-u i koaliciji protiv Islamske države (IS), Washington i Ankara oštro su podijeljeni oko kurdske milicije na sjeveru Sirije. Ta grupa uživa podršku SAD-a, dok je Turska, u sukobu s Kurdima na jugoistoku zemlje, smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Upozorenje građanima

U međuvremenu, State Department je upozorio svoje državljane o narastajućim prijetnjama terorističkih grupa diljem Turske te ih poziva da izbjegavaju boravak u jugoistočnom dijelu Turske.

State Department je naredio da članovi porodica američkog osoblja u Konzulatu u Adani, te oni koji se nalaze u Izmiru i pokrajini Mugla, od danas trebaju početi napuštati spomenute krajeve Turske.

Također se smanjuju službena putovanja u Tursku i svode se samo na ona od “kritične važnosti po misiju”.

Američki konzulat u Adani ostaje otvoren i tamo će se obavljati svi rutinski konzularni servisi.

U ovom upozorenju se navodi da su strani i američki turisti meta međunarodnih terorističkih organizacija, kao i da američki državljani trebaju izbjegavati područja u blizini tursko-sirijske granice.

Savjetuje se izbjegavanje većih grupa, uključujući obilazak popularnih turističkih destinacija, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Susret sa savjetnicima

Obama se sastao se u ponedjeljak s timom savjetnika za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarao o američkim naporima za suzbijanje oružane grupe Islamska država Irak i Levant, nakon prošlosedmičnih napada na Brisel, saopćila je Bijela kuća.

“Predsjednik je informiran da trenutno nema određenih, vjerodostojnih obavještajnih podataka o planu da se izvede sličan napad u Sjedinjenim Američkim Državama“, rečeno je u Washingtonu.

Obama je obaviješten o pojačanim američkim naporima za razmjenu informacija s međunarodnim partnerima o prijetnjama, a on je naložio svom timu da osigura da SAD učini sve što je moguće kako bi poremetio bilo kakav plan ISIL-a, saopćila je Bijela kuća.

Izvor: Al Jazeera i agencije