SAD uskratio vize iranskim zvaničnicima

SAD je septembru odbio izdati vizu za 20 vladinih zvaničnika koji su trebali učestvovati na Generalnoj skupštini UN-a (EPA)

Sjedinjene Američke Države su odbile izdati vizu iranskim zvaničnicima koji su trebali učestvovati na sastanku Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, javila je iranska novinska agencija.

Iranski centar za ljudska prava saopćio je da je SAD uskratio vizu članovima iranske delegacije koja je trebala putovati na sastanak Trećeg odbora UN-a, koji se bavi socijalnim pitanjima i ljudskim pravima, prenosi agencija Irna.

“Američka Vlada, neizdavanjem viza članovima delegacije, želi spriječiti mogućnost njenog prisustva i njene članove u izvršavanju njihovih zadataka koji se tiču saradnje s UN-om”, navodi se u saopćenju.

Ovo tijelo apeliralo je na zvaničnike UN-a da upozore SAD na takve odluke i podsjetio ih na njihove obaveze kao zemlju domaćina UN-a, prenosi Srna.

Američka viza

Agencija ne navodi koliko iranskih zvaničnika je apliciralo za američku vizu, niti kada su željeli putovati.

Švicarska ambasada, koja regulira američke konzularne službe u Iranu, nije komentirala slučaj.

Kao zemlja u kojoj je sjedište UN-a, SAD ima politiku izdavanja viza za članove delegacija u skladu sa sporazumom iz 1947. godine s UN-om, bez obzira na sporove s određenom zemljom.

Ipak, ponekad SAD odbija izdati vizu vladinim zvaničnicima i stručnjacima iz Irana.

SAD nema diplomatske odnose s Iranom od 1979. godine, a ovu zemlju optužuje i za razvoj nuklearnog oružja.

U septembru je novinska agencija Fars javila je da je SAD odbio izdati vizu za 20 vladinih zvaničnika koji su trebali učestvovati na Generalnoj skupštini UN-a, uključujući dva ministra, iako je predsjednik Mahmoud Ahmedinejad učestvovao i obratio se na ovom skupu.

Izvor: Agencije