SAD uveo nove sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Primjena propisa, navodi crnogorska vlada, omogućit će i plasman određenih poljoprivrednih proizvoda na tržište Turske (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije Rusiji, uključujući i one prema tvrtkama i pojedincima koji su povezani s ruskim milijunašem koji trguje plinom Genadijem Timčenkom.

Kako prenosi Reuters, sankcije su uvedene protiv osam tvrtki i pojedinaca koji pružaju podršku Timčenku, a koji ima navodne veze s Kremljem.

Na listi sankcioniranih su i dvije tvrtke povezane s Borisom Rotenbergom, ruskim biznismenom i saveznikom ruskog lidera Vladimira Putina. 

Posljedica ruskih akcija u Ukrajini

Uvođenje sankcija tvrtkama i pojedincima iz Rusije predstavlja posljedicu ruskih akcija u Ukrajini, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Putin je krajem lipnja produljio zabranu uvoza prehrambenih proizvoda sa Zapada za godinu dana, dulje nego što se očekivalo, nakon što je Europska unija produljila sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini do kraja siječnja iduće godine.

Očekivalo se da će zabrana, koja se odnosi na uvoz većine prehrambenih proizvoda iz SAD-a, Europske unije, Australije, Kanade i Norveške, biti produljena za šest mjeseci, počevši od kolovoza.

Rusija je, kao što je ranije najavila, pripremila nove mjere kao odgovor na produžetak europskih sankcija koje, uz ostalo, zabranjuju i uvoz čokolade i cvijeća, zbog čega bi Europa mogla izgubiti stotine milijuna eura.

I EU produžila sankcije

Europska unija je produljila do kraja siječnja 2016. godine ekonomske sankcije Rusiji zbog njezine uloge u krizi u Ukrajini.

Sankcije pogađaju cijele sektore ruskog gospodarstva, od banaka, do obrane i nafte, a uvedene su prije gotovo godinu dana nakon ruske aneksije Krima.

Moskva je kao odgovor u kolovozu 2014. godine zabranila uvoz hrane sa Zapada.

Rusija je tada zabranila uvoz voća, povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvor: Agencije