SAD uveo nove sankcije Venecueli

Od marta je poginulo 40 ljudi

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvodi sankcije članovima Vrhovnog suda Venecuele, nakon nekoliko njihovih odluka koje SAD procjenjuju kao doprinos smanjenju moći Kongresa u kojem većinu ima opozicija.

Američko ministarstvo finansija saopštilo je da će zamrznuti imovinu osam članova Vrhovnog suda, želeći podržati narod Venecuele “u njihovom naporu da se zaštiti i unaprijedi demokratska vladavina”.

SAD sankcijama želi izvršiti pritisak na pristaše ljevičarske vlade predsjednika Nicolasa Madura, jer jača američka zabrinutost zbog represije na masovnim uličnim demonstracijama koje su uslijedile širom Venecuele nakon odluka Vrhovnoga suda.

Oduzimanje moći Kongresu

U martu je u Venecueli donesena odluka da se Kongresu oduzme moć, što je kasnije opozvano nakon vala kritika širom svijeta. Ta je odluka izazvala svakodnevne proteste koji se i dalje održavaju širom zemlje i do sada je više od 40 osoba izgubilo život.

Ovo je drugi put da SAD uvodi sankcije Venecueli otkad je Trump predsjednik. “Bit je da je predsjednik Trump jasno rekao i pokazao da SAD neće tolerirati ‘loše elemente’ koji postoje u Venecueli pod predsjednikom Madurom”, rekao je viši zvaničnik američke vlade za Reuters u povodu novih sankcija.

Izvor: Agencije