SAD uveo sankcije iranskoj finansijskoj mreži

Salami je naveo da su Iran i Revolucionarna garda 40 godina nakon Islamske revolucije dostigli kapacitet da unište cionistički režim (AP)

Američko Ministarstvo finansija u utorak je objavilo da je uvelo sankcije na više milijardi dolara vrijednu finansijsku mrežu koja podržava iransku paravojnu silu i regrutira i obučava djecu vojnike za elitnu iransku Revolucionarnu gardu, prenosi Hina.

To je objavljeno dvije sedmice prije nego što će vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa na snagu vratiti neke od najžešćih američkih sankcija nad Iranom, uključujući i one nad naftnim sektorom.

Mreža Bonyad Taavon Basij pruža finansijsku infrastukturu paravojsci Basij, koja radi za iransku elitnu Revolucionarnu gardu, saopćilo je američko Ministarstvo finansija. 

‘Garda regrutira i djecu’

Obje Basij grupe mete su novih sankcija.

“Ova široka mreža pruža finansijsku infrastrukturu Basiju u regrutiranju, obuci i indoktrinaciji djece vojnika, koji su natjerani u borbe pod zapovjedništvom [Revolucionarne] Garde“, rekao je državni sekretar za finansije Steven Mnuchin.

Basij je bio dio nasilnih gušenja otpora i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Iranu, piše u saopćenju.

Revolucionarna garda regrutira iransku djecu, koja nekad imaju samo dvanaest godina, a slana su u Siriju kako bi se borila za Vladu predsjednika Bashara al-Assada, kaže se u saopćenju. 

Izvor: Agencije