SAD uvodi dodatne sankcije Rusiji

Američki predsjednik Barack Obama objavio je da Washington uvodi nove sankcije ruskim zvaničnicima, osobama s resursima i utjecajem te banci koja im daje materijalnu podršku, nazvavši krimski referendum o priključenju Rusiji nelegalnim.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javlja iz Washingtona da su novim sankcijama obuhvaćeni šef Kabineta, bankar i bliski prijatelji ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok je banci “Rossiya”, čija je imovinska vrijednost 10 milijardi dolara, zamrznuto poslovanje u dolarima.

Kao odgovor na prvu fazu američkih sankcija objavljenu prošle sedmice, Rusija je odgovorila uvođenjem recipročnih sankcija američkim zvaničnicima.


Ivan Pavković o sankcijama Rusiji

Između ostalih, na listi zabrane ulaska u Rusiju su senator John McCain i još troje senatora, savjetnik američkog predsjednika Dan Pfeiffer i predsjednik Zastupničkog doma John Boehner, javlja iz Moskve reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je kako “nema sumnje – adekvatno ćemo odgovoriti na svaki neprijateljski pritisak”.

Istovremeno, evropski lideri u Briselu razmatraju mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Rusiji.

“Svjedočili smo nelegalnom referendumu koji je Rusija pokrenula kako bi anektirala Krim. To su sve izbori koje je načinila Ruska vlada. Zbog takvih odluka SAD danas nameće dodatne troškove Rusiji”, rekao je Obama u Washingtonu.

Američki predsjednik kazao je kako će sankcije biti još oštrije, ako Rusija nastavi preduzimati korake da pripoji Krim.

I evropski lideri razmatraju nove sankcije

Upozoravajući na to da će sankcije imati negativne posljedice po rusku, ali i druge ekonomije, Obama je rekao da se osnovni principi, kojima se vode nacije širom svijeta, moraju poštivati u 21. vijeku, a to uključuje poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Obama, koji sljedeće sedmice putuje u Evropu na sastanak zemalja članica G7, rekao je kako se nada da će Međunarodni monetarni fond odobriti paket pomoći Ukrajincima.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Ruski narod mora znati, a gospodin Putin mora shvatiti da Ukrajinci ne moraju birati između Zapada i Rusije”, rekao je američki predsjednik.

U Briselu, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da Evropska unija ne priznaje pripojenje Krima Ruskoj Federaciji.

“Nastavit ćemo se truditi da riješimo ovu krizu mirno, na način da se poštuje suverenitet Ukrajine. Nadam se i siguran sam da će Evropsko vijeće pronaći ujedinjeni evropski odgovor na tu situaciju. Mislim da se hitno moraju stvoriti uslovi za održivu, kredibilnu, demokratsku i prosperitetnu Ukrajinu. To je najbolji odgovor koji možemo dati. Istovremeno, zemlje članice trebaju vidjeti koliko daleko su spremne ići u tome da jasno kažu kako se takav tip ponašanja ne može prihvatiti i kako će to ponašanje trpjeti određene posljedice”, rekao je Barroso.

Politički ugovor

Predsjednici ili premijeri 28 država članica u večernjim satima u četvrtak razmotrit će eventualno uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.


Drlja o samitu EU o Ukrajini

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja javlja iz Brisela kako je pitanje – hoće li sankcije biti uvedene ili će samo dati zajedničku izjavu o budućim sankcijama uslovljenim pogoršanjem stanja u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je izjavila kako će evropski lideri izraziti spremnost da uvedu treću fazu sankcija, ako se kriza u Ukrajini pogorša.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u Briselu: “Ono što je napravila Rusija je neprihvatljivo i države Unije moraju odgovoriti jasnim, zajedničkim glasom. To znači više zabrana putovanja i zamrzavanja imovine, više reakcije kada je riječ o onome što se dogodilo na Krimu, ali i pružanje pomoći u gradnji jake i demokratske Ukrajine. Moramo potpisati novi sporazum sa Ukrajinom, nudeći joj prosperitetnu budućnost, pristup našem tržištu i pravu političku podršku – to moramo učiniti.”

U petak će evropski lideri potpisati politički dio ugovora sa Ukrajinom. Kako javlja Drlja, riječ je o još jednoj poruci Rusiji da EU želi vidjeti proevropsku Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera