SAD uvrstio kubanske turističke atrakcije na listu zabranjenih

Otočku zemlju u Karipskom moru svake godine posjete stotine hiljada Amerikanaca (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa dodala je nove odrednice na listu turističkih atrakcija na Kubi koje Amerikanci ne smiju posjećivati.

Među 26 dodatih turističkih atrakcija su i hoteli u starom dijelu Havane i skromni tržni centri u odmaralištima daleko od glavnog grada, prenosi Beta.

Posjeta Amerikanaca svim tim objektima zabranjena je jer su oni u vlasništvu kubanskog vojnog konglomerata GAESA.

Putovanje na Kubu i dalje je legalno, a tu otočku zemlju u Karipskom moru svake godine posjete stotine hiljada Amerikanaca.

Kubansku vladu ništa ne sprečava da finansira svoj sigurnosni sistem novcem Amerikanaca, potrošenim u objektima koji nisu u vlasništvu konglomerata GAESA.

Pogoršanje odnosa

Međutim, sankcije su ipak oslabile interesiranje državljana SAD-a za posjetu Kubi, te je ove godine zabilježen veliki pad njihovog broja.

Odnosi Kube i Sjedinjenih Država pogoršavaju se, kazao je u septembru kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u televizijskom intervjuu, pozivajući američkog predsjednika Donalda Trumpa na dijalog baziran na uzajamnom poštovanju.

Kubansko-američki odnosi zatoplili su za mandata američkog predsjednika Baracka Obame da bi pod Trumpom ponovo nastupilo zahlađenje, nakon što je aktualni američki predsjednik ponovo ograničio putovanja i postrožio američki ekonomski embargo susjednoj otočkoj državi.

Izvor: Agencije