SAD vjeruje da će Pjongjang prihvatiti razgovore

SAD je ranije tvrdio da neće pregovarati s Pjongjangom dok ne pokaže spremnost da ukine nuklearni i raketni program (EPA)

Američki posebni izaslanik za Sjevernu Koreju Joseph Yun izrazio je nadu da će Pjongjang prihvatiti diplomatsku ponudu državnog tajnika Rexa Tillersona o bezuvjetnim razgovorima, iako je Bijela kuća već odbacila takvu inicijativu.

Yun je novinarima u Bangkoku izjavio da bi se razgovori mogli održati bez preduvjeta i da bi mogli pomoći američkom pristupu istovremenog pritiska i diplomacije prema Pjongjangu zbog njegovog nuklearnog programa.

Nejasno mu je hoće li Sjeverna Koreja biti spremna na razgovore nakon razdoblja ubrzanih nuklearnih aktivnosti, rekavši da je “veoma teško otkriti kakve su njihove namjere bez istinskog dijaloga”.

“Mislim da je ono što je državni tajnik Tillerson rekao jeste želja za istinskim dijalogom s njima. Otvoreni smo za dijalog i nadamo se da će oni pristati na dijalog”, izjavio je Yun.

“Vidjet ćemo kako će oni odgovoriti. Pred nama su dugi diplomatski napori prije nego što poduzmemo bilo kakve naredne korake”, dodao je.

Razgovori bez preduvjeta

Tillerson je ranije izjavio da su Sjedinjene Američke Države spremne početi diplomatske razgovore sa Sjevernom Korejom bez preduvjeta.

To je otvorilo pitanje istražuje li Trumpova administracija novu politiku prema Sjevernoj Koreji, nakon što je ranije tvrdila kako neće pregovarati sa sjevernokorejskim dužnosnicima dok ne pokažu spremnost da ukinu svoj nuklearni i raketni program.

Bijela kuća ipak je požurila odbaciti Tillersonovu ponudu.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio je da Sjeverna Koreja mora ne samo da se suzdrži od provokacija, “nego mora poduzeti iskrenu i smislenu akciju ka denuklearizaciji”.

On je, pod uvjetom anonimnosti, kazao da, uzimajući u obzir novu sjevernokorejsku raketnu probu, nije vrijeme za razgovore, prenosi Associated Press.

Kina i Južna Koreja podržale sankcije

“Kriza u vezi s oružanim programima Sjeverne Koreje mora se riješiti kroz pregovore, a ne kroz rat”, poručio je kineski predsjednik Xi Jinping tokom posjeta svom južnokorejskom kolegi Moon Jae-inu.

“Problem na Korejskom poluotoku se, na kraju, mora riješiti kroz dijalog i konsultacije”, rekao je Xi.

Po njegovim riječima, ne smije se odustati od denuklearizacije Korejskog poluotoka, kao što se ne smije dozvoliti da izbiju rat i kaos, prenosi Reuters.

Xi i Moon su se složili da se rat na poluotoku ne smije tolerirati te najavili suradnju u uvođenju sankcija i pritiska na Sjevernu Koreju, javlja Jonhap.

Dijalog kada bude pravo vrijeme

U međuvremenu se oglasio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, koji je iz Tokija poručio da su ujedinjeni napori za potpunu primjenu sankcija prema Sjevernoj Koreji ključni za rješavanje rastućih raketnih i nuklearnih prijetnji Pjongjanga.

Guterres je, poslije razgovora s japanskim premijerom Shinzom Abeom, istaknuo da Sjeverna Koreja mora biti denuklearizirana zarad mira i stabilnosti u regiji.

Abe se slaže da mogući dijalog sa Sjevernom Korejom mora imati smisla i biti usmjeren ka denuklearizaciji te zemlje.

Američki State department je priopćio da će SAD biti otvoren za razgovore sa Sjevernom Korejom “kada bude pravo vrijeme”, ali da to toga ne može sada doći, jer Pjongjang nije pokazao znak da je spreman obustaviti svoje raketne i nuklearne probe.

Izvor: Agencije