SAD: Vojno rukovodstvo Mijanmara mora odgovarati za zločine

Prema podacima UNHCR-a, više od pola miliona Rohinja dosad je stiglo u Bangladeš iz mijanmarske provincije Rakhine (EPA)

“Sjedinjene Američke Države smatraju da je vojno rukovodstvo Mijanmara odgovorno za dešavanja u toj zemlji”, rekao je danas američki državni sekretar Rex Tillerson.

On je kazao da, ako se ispostavi da su izvještaji o zločinima nad Rohinja muslimanima u Mijanmaru tačni, onda odgovorni trebaju odgovarati.

“Smatramo da je vojno rukovodstvo odgovorno za ono što se dešava. Najvažnije za nas jest da svijet ne može mirno posmatrati zločine koji su prijavljeni u toj oblasti”, rekao je Tillerson.

On nije obrazložio kako bi krivci mogli odgovarati, ali je rekao da će SAD sarađivati s Ujedinjenim nacijama. Neki američki kongresmeni pozvali su Washington da primijeni ciljane finansijske sankcije protiv vojnih zvaničnika umiješanih u zločine, navodi AP.

Tillerson je zatražio da se osigura pristup za humanitarnu pomoć ugroženim građanima.

Više od pola miliona izbjeglica

Prema podacima UNHCR-a, više od pola miliona Rohinja dosad je stiglo u Bangladeš iz mijanmarske provincije Rakhine, bježeći od vojne operacije mijanmarskih sigurnosnih snaga.

Ujedinjene nacije opisale su vojnu ofanzivu Mijanmara kao etničko čišćenje.

Mijanmar insistira na tome da se državna vojska “bori protiv terorista, koji ubijaju civile i spaljuju sela”.

Izvor: Agencije