SAD: Vojska pomaže u borbi protiv požara

Prvi put u posljednjoj deceniji, Sjedinjene Američke Države su bile prisiljene pozvati vojsku u borbi protiv požara. Vatra se širi u deset saveznih država, od Kalifornije do Aljaske.

Širom zapada SAD-a, vatrogasci su na izmaku snaga. Bore se sa stotinama požara, kao što je jedan u Oregonu – više od 25.000 vatrogasaca sada dobija pomoć Nacionalne garde.

U centralnom Washingtonu, evakuirane su stotine.

Svjedoci govore kako se „vatra spušta kao bacač plamena i guta sve pred sobom“.

Usred sezone berbe jabuka, jedna od najvećih fabrika za preradu voća je doslovno uništena.

Stotine požarišta

U Kaliforniji, jak vjetar je raznosio vatrenu stihiju koja i dalje prijeti. I dok su u toj saveznoj državi naviknuti na ljetne požare, četvrta sušna godina povećava opasnost.

Vatrogasci se više ne mogu osloniti na vlagu u grmlju i drveću koja obično kontrolira širenje plamena.

Čak i Aljaska, sa gotovo 200 aktivnih požarišta, nije pošteđena. Više od 20.000 kvadratnih kilometara tundre i šume spaljeno je ove godine. To ovu sezonu čini trećom najgorom u historiji Aljaske.

Kao što je slučaj na velikom dijelu zapada SAD-a, snijeg pokriva mnogo manje Aljaske nego što je uobičajeno, tako da se rizik od požara neće smanjiti ni u septembru.

No, olakšanje možda stiže sa Tihog okeana. Zimska prognoza predviđa više temperature mora. Znači, veće su šanse za kišu.

Izvor: Al Jazeera i agencije