SAD: Za nepostojeće oružje potrošeno 58 milijardi dolara

Kendall je posebno istakao propale projekte višenamjenskog izviđačko-udarnog helikoptera RAH-66 Comanche (Reuters)

Odbrambeni resor Sjedinjenih Američkih Država u posljednjih 20 godina potrošio je najmanje 58 milijardi dolara na oružje koje na kraju nije ni napravljeno, tvrdi Washington Examiner.

U nedavno objavljenom izvještaju Pentagona navedena su 23 skupa programa za proizvodnju oružja.

Njihova realizacija je počela, ali su projekti bili prekidani.

Zamjenik ministra odbrane Frank Kendall, zadužen za kupovinu naoružanja, navodi da su se među skupim i nepraktičnim projektima našli borbeni sistemi čiji su ukupni troškovi iznosili više od 20 milijardi dolara.

Helikopter RAH-66 Comanche

Kendall je posebno istakao propale projekte višenamjenskog izviđačko-udarnog helikoptera RAH-66 Comanche, u koji su uložili 9,8 milijardi dolara.

Predstavnici Pentagona, ipak, tvrde da nije cijela suma nepotrebno potrošena, s obzirom na to da, i kada se program zatvori, kreirana tehnologija može biti iskorištena za druge oružane sisteme.

Vojska SAD-a počela je nedavno s provođenjem plana vrijednog 4,5 milijardi dolara, prema kojem će se uništiti preostala američka zaliha iperita, kako bi se povinovali međunarodnom sporazumu koji zabranjuje korištenje hemijskog oružja.

Sporazumom iz 1925. godine zabranjeno je korištenje hemijskog oružja, nakon zastrašujućih napada plinom u Prvom svjetskom ratu, a Konvencijom o hemijskom oružju iz 1997. godine poziva se na uništenje takvog oružja.

Izvor: Agencije