SAD za ostanak Grčke u eurozoni

MMF poziva na uravnotežen pristup obnovi ekonomske stabilnosti i rasta u Grčkoj (EPA)

Visoki američki dužnosnici umiješali su se u grčke finansijske probleme pozivom Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj uniji da osmisle plan oporavka koji bi Grčku zadržao u eurozoni.

U nizu odvojenih telefonskih razgovora s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i ministrima finansija Njemačke i Francuske, američki ministar finansija Jack Lew pozvao je sve sagovornike da “pronađu održivo rješenje koje Grčku stavlja na put reformi i oporavka unutar eurozone”, kaže se u saopćenju Američkog ministarstva.

U saopćenju koje je Reutersu dao glasnogovornik, Lew kaže kako je “za sve strane važno da nastave sarađivati u traženju rješenja, što podrazumijeva i raspravu o mogućem otpisu grčkog duga”, uoči referenduma o uvjetima finansijske pomoći zakazanom za iduću nedjelju.

Čelnica MMF-a Christine Lagarde rekla je da je razočarana zastojem u pregovorima kojima bi trebalo spriječiti grčki bankrot, ali je i dodala da je eurozona “u snažnoj poziciji” i može djelotvorno reagirati na promjenu stanja, prenosi Hina.

‘Otvorena vrata’

U saopćenju Lagarde poziva na uravnotežen pristup obnovi ekonomske stabilnosti i rasta u Grčkoj, uz provođenje strukturnih i fiskalnih reformi te naglašava spremnost na nastavak pregovora.

I predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pokušao je u posljednji čas u nedjelju nagovoriti Grčku da pristane na dogovor koji bi je spasio od bankrota te rekao kako su pregovorima “vrata i dalje otvorena”.

Juncker se obratio direktno grčkim glasačima. Komisija je objavila dokument za koji tvrdi da je ublažena ponuda koju su grčki pregovarači razmatrali u petak navečer u Briselu kad je stigla vijest da je premijer Alexis Tsipras odbacio ponudu i odlučio raspisati referendum.

“U interesu transparentnosti i radi informiranja grčkog naroda”, obrazložio je Juncker na Twitteru koji je objavljen i na grčkom.

Uvjeti za novu pomoć

Šef Evropske komisije dodao je link na dokument od deset stranica budžetskih i drugih “prethodnih postupaka” službene Atine, za koje su se EU, ECB i MMF dogovorili da budu uvjeti za davanje nove gotovinske pomoći Grčkoj.

Eurogrupa, ministri finansija zemalja eurozone, mogli su o tome postići dogovor na subotnjem sastanku, ali povukli su prijedlog zbog, kako tvrdi Komisija, “jednostrane odluke grčkih vlasti da odustane od cijelog postupka”.

Među elementima toga prijedloga, koji datira od 26. juna u 20:00 po srednjoevropskom vremenu, jesu i formulacije o penzijama drukčije nego u povjerljivom nacrtu koji je Reuters dobio na uvid početkom protekle sedmice te ustupci kada je riječ o porezu na dodatnu vrijednost za hotelsku industriju koja je za Grčku vitalna.

U novom prijedlogu se kaže da hoteli mogu naplaćivati smanjenu stopu PDV-a od 13 posto, a ne standardnih 23 posto.

Jedan grčki zvaničnik rekao je za Reuters da ta ponuda nije poslana službenoj Atini.

Izvor: Agencije