SAD zabranio ulazak ruskim diplomatima u zatvoreni konzulat

Zatvaranje ruskog konzulata dio je recipročnih mjera smanjivanja diplomatskog osoblja (Reuters)

Američke vlasti nisu dozvolile ruskim diplomatima da uđu u zgradu Generalnog konzulata Rusije u San Franciscu i uzmu konzularnu arhivu, priopćilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu na svojim stranicama.

“Vlasti SAD-a nisu nam dozvolile ući u zgradu Generalnog konzulata u San Franciscu […] Umjesto toga sami su je spakirali i preselili u Washington”, navode ruski diplomati, a prenosi agencija TASS.

Nastavak je to diplomatske krize koja je vrhunac dosegla 2. rujna, kad je odlukom američkih vlasti zatvoren ruski konzulat u Kaliforniji.

Potom su skinute zastave s objekata zatvorenog konzulata, na što su ruski diplomati prosvjedovali.

“To je za nas krajnje neprijateljski korak. Tražimo da ruski državni simboli hitno budu vraćeni na svoje mjesto i da se takvo nešto ne ponovi”, navedeno je tada u priopćenju ruskog veleposlanstva u SAD-u.

Diplomatska kriza

Prethodno su američke vlasti zatražile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Franciscu, kao i u zgradama trgovinskog predstavništva u Washingtonu te odjeljenju tog predstavništva u New Yorku.

Moskva je akcije Washingtona nazvala “nasilnim zauzimanjem” ruske diplomatske imovine.

Američka zapovijed za zatvaranje konzulata reakcija je na ruski nalog za smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, u razdoblju kad su odnosi između dviju zemalja vrlo zategnuti.

SAD je prethodno potvrdio da je “u potpunosti proveo” zapovijed Vlade Rusije za smanjenje osoblja u svojim diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Izvor: Agencije