SAD zabrinut zbog kineskih pasoša

Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog 'tenzija i aksioznosti' u vezi s crtežom Južnog kineskog mora.

Peking, Kina, Pasoš, Tenzije, Južno kinesko more, SAD,
Filipini i Tajvan prigovaraju da Kina ucrtava teritorije koje joj ne pripadaju [EPA]

Sjedinjene Američke Države su saopćile da će iskazati zabrinutost Pekingu zbog mape koja je ucrtana na novim kineskim pasošima, koja stvara "tenzije i anskioznost" zbog ucrtavanja Južnog kineskog mora.

"Zabrinuti smo u vezi s mapom koja stvara teznije i anskioznost između zemljama u Južnom kineskom moru", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"O pitanju nerješavanja ove situacije ćemo razgovarati s Kinezima."

Filipini i Vijetnam su prigovorili da Kina sebi ucrtava neke upitne teritorije.

Način provociranja

Indija se, također, požalila u vezi s crtežom sjeverne granice s Kinom, te odgovorila uvođenjem viza kineskim državljanima, na kojima je New Delhi ucrtao vlastite mape.

Nuland je rekla da svaka zemlja odlučuje kako će im pasoš izgledati, te da SAD i dalje smatra kineski pasoš legalnim dokumentom.

"Potpuno je druga stvar je li politički pametno na ovaj način provocirati druge zemlje", dodala je ona.

Tajvan je, također, osudio ove crteže, koji se nalaze u unutrašnjosti pasoša. Kina Tajvan smatra svojim dijelom teritorije.

Mapa, koja pokazuje obrise Kine, uključuje Tajvan i more. Kineske zvanične mape već dugo pokazuju iste crteže, ali se ovaj potez smatra posebno provokativnim, jer druge države moraju staviti pečat u pasoše.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.