SAD zabrinute hapšenjem Osaminog potkazivača

Američka vojska ubila je Bin Ladena u akciji 2. maja prošle godine u napadu na Abbottabadu (EPA)

Američki ministar obrane Leon Panetta izrazio je zabrinutost zbog tretmana pakistanskih vlasti prema liječniku koji je pomogao Sjedinjenim Državama pronaći osnivača Al-Qaede, Osamu bin Ladena. Doktor Shikal Afridi uhapšen je prema nalogu pakistanske vlade i optužen za izdaju.

Kako prenose agencije, u intervjuu za emisiju CBS-a “60 minuta” koja bi trebala biti emitirana u nedjelju, Panetta je priznao da je Afridi, pakistanski liječnik u Abbottabad, gradu u kojem je Osama bin Laden pronađen, zapravo radio za američku obavještajnu službu u prikupljanju DNK uzoraka kako bi se provjerila prisutnost Bin Ladena u ovom mjestu.

Cijepljenjem do DNK

Afridi je vodio program cijepljenja i za CIA-u prikupljao DNK podatke i vršio provjere o prisutnosti Bin Ladena u ovom području. Od tada je optužen za izdaju Pakistana.

Američka vojska ubila je Bin Ladena u akciji 2. maja prošle godine u napadu na Abbottabadu, sjeverno od glavnog grada Islamabada, a kasnije ga “sahranila” u moru.

“Jako sam zabrinut ovim ponašanjem Pakistanaca prema ovoj osobi… koja nam je pomogla osigurati vrlo korisne podatke za ovu operaciju”, rekao je Panetta, prema navodima iz intervjua. “On nije bio ni na koji način izdajnik prema Pakistanu”, rekao je ministar odbrane.

Afridi je vodio program cijepljenja i za CIA-u prikupljao DNK podatke i vršio provjere o prisutnosti Bin Ladena u ovom području

“Pakistan i Sjedinjene Države imaju zajednički cilj ovdje protiv terorizma … i njihova akcija protiv nekoga ko je bio od pomoći u borbi protiv terorizma, mislim da je pogrešna.”

Panetta je rekao da i dalje vjeruje da je neko u vlasti u Pakistanu znao gdje se Bin Laden skrivao prije nego su ga američke snage otkrile.

Izvještaji otkrivaju da su helikopteri pakistanske vojske preletali preko ove utvrde u Abbottabadu, kaže se u intervjuu. “Ja sam uvijek vjerovao da je neko morao imati neki osjećaj o tome što se događa u ovam naselju”, rekao je Panetta.

Bez čvrstih dokaza

“Ne zaboravite, ovo naselje je bilo okruženo zidom visine 5,5 metara … To je bilo najveće naselje u tom području. “Dakle, pomislili biste da bi neko postavio pitanje,” Šta se, dovraga, događa tamo? ” rekao je Panetta za CBS.

Šef Pentagona je istakao da je ovo bio glavni razlog zašto Washington nije želio unaprijed upozoriti na svoju odluku o nadolazećem napadu Pakistan.

Panetta je priznao da nije imao “čvrstih dokaza” da je Pakistan znao gdje se Al-Qaedin vođa nalazi.

Pakistanska vlada se nadala kako će riješiti pitanje Afridia tiho, nakon što medijska pažnja popusti, možda prebacujući ga u američku nadležnost, navode dva anonimna pakistanska dužnosnika. 

Izvor: Agencije