SAD: Zahtjev za podatke o vojnoj saradnji Srbije i Rusije

Traže se i podaci o tome koliko vojna saradnja između Rusije i Srbije utječe na sigurrnosu i odbrambenu saradnju SAD-a i Srbije (Ministarstvo odbrane Srbije)

Uoči posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Washingtonu 17. jula, demokratski kongresmen iz New Yorka Elliot Engel u Kongresu je predstavio izvještaj o odrambenoj saradnji Srbije i Rusije.

U izvještaju se navodi da u roku od 90 dana nakon njegove objave ministar odbrane treba podnijeti senatskom i kongresnom Odboru za vanjsku politiku podatke o odbrambenoj i sigurnosnoj saradnji Srbije i Ruske Federacije, javlja iz Washingtona reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“U svoj izvještaj ministar odbrane treba uključiti popis sistema naoružanja i vojnog hardvera te tehnologije procijenjene na milion ili više dolara koje je Rusija osigurala Srbiji od 2012. godine”, navodi Engel, visokorangirani član kongresnog Odbora za vanjsku politiku.

Dodatno, traži od Pentagona opis učešća oružanih snaga Srbije na ruskim vojnim obukama i vježbama od 2012. godine

Nacionalna sigurnost država Balkana

Traži se popis svih rusko-srpskih odbrambenih i sigurnosnih sporazuma također od 2012.godine te procjena kako zemlje koje graniče sa Srbijom procjenjuju koliku opasnost oružane snage Srbije predstavljaju po njihovu nacionalnu sigurnost.

Na popisu zahtjeva su informacije o rusko-srpskoj obavještajnoj saradnji, zatim u kojoj mjeri vojna saradnja između Rusije i Srbije utječe na sigurrnosu i odbrambenu saradnju SAD-a i Srbije te na saradnju NATO-a i Srbije.

Ranije je objavljeno da će se Vučić u Washingtonu sastati s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom.

Izvor: Al Jazeera