SAD: Zapanjujuća oluja se obrušila na Buffalo

Novi nalet jezerskog snježnog efekta (pljusak snijega prouzrokovan prelaskom suhog i hladnog zraka preko toplijeg jezera veće površine, pri čemu zrak primi vlagu i toplinu) protutnjao je kroz zapadni New York u četvrtak, praćen gromovima i munjama, te podigao visinu snježnog pokrivača na skoro dva metra.

Iako je krovove kuća doveo do granica izdržljivosti i zaustavio život, snijeg nije bio jedina briga. Meteorolozi su najavili značajno zatopljenje i kišu, koja snijeg može pretvoriti u poplave.

„To je sila prirode, velika sila prirode“, rekao je zamjenik komesara Okruga Erie, Richard Tobe.

„Spremni smo, ali oluja je ogromna i uporna“.

Historijski događaj

Čak i za Buffalo, mjesto koje na pomen snijega samo slegne ramenima, ovo je bila zapanjujuća oluja – ona koja će se prepričavati unucima.
Stanovnici Buffala su već bili zatrpani sa metar i po snijega u srijedu, a u četvrtak ih je dočekalo još.

Lutajući jezerski snježni efekat spustio je nekoliko centimetara snijega na grad Buffalo i uputio se ka gradovima na jugu, rekao je meteorolog David Zaff.

„Ovo je historijski događaj. Kada se sve završi, ova oluja će oboriti mnoge rekorde, a kada se to desi u Buffalu, znajte da je velika stvar“, rekao je guverner Andrew Cuomo nakon obilaska regije i razgovora sa vozačima kamiona koji su na autoputu ostali blokirani više od 24 sata.

Oluja je napredovala tolikom brzinom da je zarobila više od 100 vozila na autoputu. Tom Wilson je ostao zarobljen 36 sati na poslu u skladištu.

„Spavao sam na paleti. Onda na kancelarijskim stolicama, pa sam se vratio na paletu“, kaže Wilson.

„Onda sam našao neke spužve i legao na njih. Našao sam jedan neotvoreni paket. Izgledao mi je kao jastuk.“

„Pokušali smo napraviti kokice koristeći dva-puta-četiri, dvije prazne limenke, ugalj i metlu. Nije uspjelo“.

Porođaj u snijegu

Bethany Hojnacki se počela porađati za vrijeme oluje, i rodila je u vatrogasnoj stanici jer je muž nije uspio dovesti do bolnice. Majka i kćerka su kasnije prebačeni u bolnicu vozilom hitne pomoći.

Cuomo, koji je ostao cijelu noć u regiji, rekao je da su svi zarobljeni šoferi spašeni iz vozila, te da su neki odlučili ostati sa svojim kamionima.

Na pitanje novinara kako se moglo dogoditi da vozači ostanu zatrpani na cesti, Cuomo je rekao:

„Iako je autoput zvanično bio zatvoren, ljudi su ga koristili. Nismo odmah blokirali sve ulaze, to je bila greška“, rekao je Cuomo. 

„To je dio građanske odgovornosti“, dodao je on. „Ako je cesta zatvorena, onda je zatvorena.“

Američki ragbi tim Buffalo Bills ponudio je satnicu od 10 dolara i ulaznice za utakmicu svakome ko je spreman pomoći u čišćenju snijega sa terena, prije utakmice u nedjelju.

Glasnogovornik tima, Scott Berchtold, rekao je da tim mora ukloniti otprilike 220.000 tona snijega.

Moguće je da će biti još padavina, a očekuje se da će u sedam dana pasti snijega, koliko ga u prosjeku padne cijele godine.

Neće se dugo zadržati, jer se visoke temperature očekuju već u ponedjeljak.

Izvor: Al Jazeera i agencije