SAD zatvorio pritvorsku jedinicu Bagram

Od 1. januara Sjedinjene Države više neće imati pravo držati pritvorenike u Afaganistanu (AP)

Sjedinjene Američke Države su danas zatvorile pritvorsku jedinicu Bagram u Afganistanu i više ne drže nijednog zatvorenika u toj zemlji, saopćilo je Američko ministarstvo odbrane, zatvarajući kontroverzno poglavlje američkog “rata protiv terorizma”, piše Tanjug.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani, koji je dužnost preuzeo prije dva mjeseca, izjavio je ranije danas da od 1. januara Sjedinjene Države više neće imati pravo da drže pritvorenike u Afganistanu.

Ghani je u televizijskom obraćanju rekao da je izvještaj Komiteta Američkog senata o kontroverznim metodama ispitivanja Centralne obaveštajne agencije (CIA) osumnjičenih za terorizam, koji je objavljen jučer, šokantan i obećao da će istražiti koliko je Afganistanaca bilo među onima podvrgnutim bolnim i ponižavajućim ispitivanjima u tajnom zatvoru CIA-e u toj državi, prenio je Reuters.

Saslušanja u pritvorskoj jedinici Kobalt

U izvještaju Komiteta Američkog senata navodi se tajni zatvor CIA-e, poznat kao pritvorska jedinica Kobalt, izvan Kabula, kao jedno od prvih mjesta gdje su istražitelji CIA-e saslušavali pritvorenike, koristeći metode poput prebijanja, uskraćivanja sna, vezivanja za zidove i izlaganja hladnoći.

Većina međunarodnih snaga se povlači iz Afganistana do kraja ove godine, poslije 13 godina borbi protiv talibana.

Prema bilateralnom sigurnosnom sporazumu, koji je potpisao Ghani, a koji stupa na snagu 1. januara, SAD i saveznici zadržat će mali broj vojnika angažiranih na obuci, koji će imati ograničen udio u borbenim i drugim operacijama.

Sjedinjene Američke Države su u martu 2013. afganistanskim vlastima predale kontrolu nad glavnim centrom za privođenje u Kabulu – Bagramom. Godinu ranije SAD je predao i odgovornost za većinu od blizu 3.000 zatvorenika u afganistanskim zatvorima domaćim vlastima, no vojnici SAD-a su ostali kao kontrola u zatvorima i područjima oko njih.

Izvor: Agencije