SAD želi nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju

Na sastanku 20-ak zemalja nije bilo velikih vijesti, ali je on iskorišten za mobilizaciju savezničke fronte (EPA)

Sjedinjene Američke Države u utorak su se u Vancouveru zauzele za nastavak “što je moguće većeg” pritiska na Sjevernu Koreju zbog nuklearnog programa, pozivajući saveznike na jačanje pomorske kontrole uprkos nedavnim znacima popuštanja napetosti između Sjeverne Koreje i njenog južnog susjeda.

Susret 20-ak zemalja, kojim su supredsjedavali američki državni sekretar Rex Tillerson i njegova kanadska kolegica Chrystia Freeland, oštro su kritikovale Kina i Rusija, koje nisu učestvovale na sastanku u tom gradu na zapadu Kanade.

Mobilizacija savezničke fronte

Na sastanku, planiranom još ranije, prije neočekivane odluke Pjongjanga da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u februaru u Južnoj Koreji, nije bilo velikih vijesti, ali je on iskorišten da se ponovo mobiliše američka saveznička fronta.

Te su zemlje, među njima Japan i Južna Koreja, koji su se jasno razlikovali po tonu istupa, pružile podršku “strožijim pomorskim sankcijama kako bi se spriječilo prekrcavanje s broda na brod”, što je bila, smatraju, sjevernokorejska taktika radi zaobilaženja kontrole i nabavke prehrambenih proizvoda pod embargom, rekao je Tillerson nakon sastanka. Ipak je rekao i da ne želi “miješati to s legitimnom pomorskom djelatnošću”.

Države na sastanku nisu donijele nikakvu novu konkretnu mjeru.

“Ne pristajemo na to da Sjeverna Koreja bude nuklearna prijetnja svijetu”, upozorila je Freeland.

“Svima nam je zajednička ista politika i isti cilj: potpuno nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka koje će se moći provjeriti i koje će biti nepovratno”, dodao je američki državni sekretar, obećavši da će režim Kim Jong-una snositi “nove posljedice za svaki novi napad”.

Također je zatražio od Moskve i Pekinga da strogo primjenjuju UN-ove sankcije.

Kritike Vancouveru

Rusija i Kina, stalne članice UN-ovog Vijeća sigurnosti, sklone što bržem nastavku dijaloga dvije Koreje, usprotivile su se održavanju sastanka u Vancouveru poručivši posredstvom glasnogovornika kineske diplomatije Lu Kanga da “nije ni legitiman ni reprezentativan”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritikovao je “Amerikance i njihove saveznike”, koji žele “nametnuti svoja stajališta koristeći se isključivo diktatom i ucjenom”.

Pridruživši se američkom pozivu na nastavak pritiska, japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono upozorio je, pak, da i dalje treba biti na oprezu. Ne imenujući direktno Seul, osumnjičio je režim Kim Jong-una da želi “unijeti podjelu između ‘strogih’ zemalja i onih koje to nisu”.

“Neki kažu da Sjevernu Koreju treba nagraditi za njeno učešće u međukorejskom dijalogu ukidanjem sankcija ili pružanjem neke pomoći”, rekao je. “To bi zaista bilo naivno. Sjeverna Koreja samo želi dobiti na vremenu kako bi nastavila svoj nuklearni i balistički program”, upozorio je.

Izvor: Agencije