SAD želi prekid nuklearnih pokusa Sjeverne Koreje prije razgovora

Donald Trump je izjavio da je otvoren za razgovore s Kim Jong-unom (Reuters)

Prekid sjevernokorejskih nuklearnih pokusa prvi je preduvjet da Sjedinjene Američke Države pristanu razgovarati s režimom iz Pjongjanga, izjavila je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley.

Sjevernokorejci “moraju zaustaviti svoje pokuse. Moraju se složiti da se razgovara o zabrani njihovog nuklearnog oružja prije svake rasprave”, objasnila je ona za američke medije, ističući da bi prekid nuklearnih pokusa trebao trajati “dovoljno dugo razdoblje” prije nego pregovori prijeđu u “sljedeću fazu”.

“Do toga neće doći od danas do sutra”, istaknula je Haley, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da će SAD “u jednom trenutku moći razgovarati sa Sjevernom Korejom, ali se puno toga mora dogoditi prije toga”, dodala je Haley.

Spremnost na razgovore

Trump je ranije izjavio da je otvoren za razgovore s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom, izražavajući nadu da će nešto dobro proisteći iz predstojećih razgovora predstavnika dvije Koreje, javila je agencija AP.

Trump je novinarima u subotu, u predsjedničkoj rezidenciji u Camp Davidu, rekao da je “uvijek vjerovao u razgovor” i ocijenio najavljeni dijalog zvaničnika dvije Koreje kao “veliki početak”.

“Bilo bi to odlično za čitavo čovječanstvo, ako nešto bude od tih razgovora”, dodao je Trump.

Sjeverna Koreja je u petak prihvatila dijalog s Južnom Korejom o predstojećim Zimskim olimpijskim igrama.

Odluka Pjongjanga saopćena je nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Američke Države pristale da odlože zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom.

Izvor: Agencije