Sadiq Khan i Cameron zajedno protiv Brexita

Dvojica čelnika su predstavili autobus za kampanju, na kojem je napisano 'Britanija je jača u Evropi' (EPA)

Premda ga je isprva oštro kritizirao, konzervativni britanski premijer David Cameron sklopio je savez s laburističkim gradonačelnikom Londona Sadiqom Khanom radi promicanja ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji.

Dvojica čelnika su na jugozapadu prijestolnice zajedno predstavila autobus za kampanju na kojem je napisano “Britanija je jača u Europi” (Britain Stronger in Europe) i pozvala Britance da na referendumu 23. lipnja glasaju protiv izlaska zemlje iz Unije.

Prije samo nekoliko dana bilo bi teško zamisliti konzervativnog vođu i novu zvijezdu laburista zajedno, zbog oštrih riječi koje su izmijenili u vrijeme predizborne utrke za londonskog gradonačelnika, u kojoj je 5. svibnja pobjedu odnio Khan.

Premijera nazvali ‘rasistom’

Tada je Cameron predbacio Khanu da se dosad “više puta pojavljivao u društvu ekstremista”, što je laburist negirao.

Zbog toga je nekolicina laburističkih zastupnika nazvala premijera “rasistom”.

Cameron je u ponedjeljak izjavio da je “ponosan što je na govornici zajedno s laburističkim gradonačelnikom Londona, čovjekom koji je ponosan što je musliman, Britanac i Londončanin”.

“Budimo iskreni: Ima puno toga o čemu se premijer i ja ne slažemo. No, kada je riječ o suradnji u interesu Londončana, surađivat ćemo”, rekao je Khan.

Ukazao je i kako “više od 500.000 radnih mjesta u Londonu ovisi izravno o EU”.

Premda sebe naziva “euroskeptikom”, Cameron se protivi izlasku zemlje iz EU-a, smatrajući ga “skokom u nepoznato”.

U nastojanju da pridobije različite društvene skupine, Cameron je istaknuo da su za ostanak u EU “sindikati, poslodavci, Laburistička stranka, Zeleni, Liberalno-demokratska stranka i konzervativna Vlada”.

Ankete: Britanci za EU

Nije spomenuo svoju Konzervativnu stranku, koja je desetljećima podijeljena u vezi s europskim pitanjem.

Neki zastupnici Konzervativne stranke, koji se zauzimaju za napuštanje EU-a, pozvali su Camerona da podnese ostavku nakon referenduma.

Po šest posljednjih anketa mrežne stranice What UK thinks, 53 posto Britanaca želi ostati u EU, a 47 posto želi izaći.

Izvor: Agencije