Sahin: Sve dok turski gradovi nisu sigurni, neće biti ni evropski

Novinarka Al Jazeere javlja kako policajci ne puštaju nikome da se približi na 100 metara od stanice (AP)

Najmanje dva policajca su ubijena, a više ih je ranjeno rano u nedjelju ujutro u napadu automobilom bombom ispred sjedišta policije u jugoistočnom turskom gradu Gaziantepu, prenosi agencija Reuters, pozivajući se na sigurnosne izvore. Na licu mjesta je jedan policajac poginuo, dok je drugi kasnije u bolnici podlegao od zadobijenih rana. U napadu su povrijeđene najmanje 22 osobe, od čega 18 policajaca.

Nakon napada u Gaziantepu, zamjenik ministra za evropske integracije Turske Ali Sahin kazao je kako „terorizam napada čitav svijet“ te da je zbog toga potrebno „hladne glave“ razviti nove strategije u borbi protiv terorizma.

Rekao je kako je prošle sedmice u Briselu kazao kako su „granice Turske istovremeno istočna granica Evropske unije i da EU i Turska imaju odgovornost štititi te granice“. Dodao je i to kako, sve dok Gaziantep i Ankara, kao i ostali gradovi u Turskoj, nisu sigurni, neće biti sigurni ni Pariz, ni Brisel, ni London.

Veze sa ISIL-om

Turski mediji javljaju kako je detoniralo vozilo puno eksploziva pored sigurnosnih barijera na ulazu u glavnu gradsku policijsku stanicu.

Novinarka Al Jazeere Stefanie Dekker iz Gaziantepa javlja kako su turski mediji objavili kako su vlasti uhapsile muškarca za kojeg vjeruju da je otac osumnjičenog za samoubilački napad autobombom. Riječ je o turskom državljaninu koji je, kako je nezvanično potvrđeno, pripadnik ISIL-a.

„Vidjet ćemo kako će zvaničnici reagirati na ove informacije. Turski premijer [Ahmet Davutoglu] je, na pitanje o tome šta se ovdje desilo, odgovorio kako je istraga u toku, kako već imaju preliminarne informacije, ali će šta se tačno desilo objaviti nakon što istraga bude završena“, dodaje ona.

„Sve ovo podudara se s onim što građani s kojima smo razgovarali vjeruju – da je riječ o napadu ISIL-a. Eksplozija je bila snažna, čuli smo je i osjetili i mi u hotelu, dva kilometra od mjesta napada. Kad smo stigli tamo, prizor je bio haotičan – policajci su bili veoma nervozni, vozila hitne pomoći su prolazila, policajci su prijetili oružjem ljudima koji su pokušavali prići mjestu eksplozije.“

Sve ceste u regiji su zatvorene iz predostrožnosti, a policijski izvori navode kako pokušavaju naći bijelo privredno vozilo koje se povezuje s napadom, navodi agencija DHA.

Napad u Nusaybinu

Nešto dalje, tri turska vojnika su poginula, a 14 ih je ranjeno u nedjeljnom napadu, za koji se terete kurdski borci, tokom vojne operacije u jugoistočnom gradu Nusaybinu, saopćila je vojska.

Turski jugoistok, gdje živi većina Kurda, pogođen je valom nasilja u sukobima državnih snaga sigurnosti i članova ilegalne Radničke partije Kurdistana, nakon što je propao prekid neprijateljstava prošlog juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije