Sahranjen Vaclav Havel

Hillary i Bill Clinton među brojnim zvaničnicima koji su došli odati počast Vaclavu Havelu (EPA)

U glavnom gradu Češke, Pragu, porodica, prijatelji, češki građani i svjetski lideri oprostili su se od prvog predsjednika republike Vaclava Havela, koji je preminuo 18. decembra poslije duge i teške bolesti u 75. godini, izvijestile su novinske agencije.

U Katedralu Svetog Vida bili su britanski premijer David Cameron, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kao i američka državna tajnica Hillary Clinton i njen muž, bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Sahrani su prisustvovali i vođa nezavisnog poljskog sindikata Solidarnost Leh Valesa, predsjednici Slovačke, Austrije, Njemačke, Mađarske, baltičkih zemalja, Gruzije, kao i predsjednici Europskog parlamenta i Europske komisije Jerzy Buzek i Jose Manuel Barroso.

Svijet je došao u Prag da mu oda poštu, kako je kazala bivša šefica američke diplomatije Madeleine Albright kao jednom od najpoštovanijih državnika planete.

Niko iz BiH i Srbije

Iz regiona, sahrani su prisustvovali predsjednici Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđi Ivanov i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, kao i bivši predsjednici Slovenije Milan Kučan i Hrvatske Stipe Mesić.

Delegacije Bosne i Hercegovine i Srbije nisu iz Sarajeva i Beograda otišle na sahranu u Pragu, kojoj ne prisustvuju ni zvanični predstavnici Rusije, Bjelorusije i Azerbejdžana, javljaju beogradski mediji.

Sirene su zavijale i zvonila su crkvena zvona u podne diljem Češke u znak sjećanja na Havela.

‘Vizionarsko vodstvo’

“Sjećajući se kako je hrabro gospodin Havel branio ljudska prava u vrijeme kada su ona bila sustavno uskraćivana vašem narodu i odajući počast njegovom vizionarskom vodstvu…  zahvaljujemo Bogu na slobodi koju narod Češke Republike sada uživa”, napisao je papa Benedikt XVI. u pismu koje je pročitano na misi u petak.

Nakon državnog ispraćaja, porodica i prijatelji oprostili su se od Havela na krematorijumu, a njegova je urna položena u porodičnu grobnicu na groblju Vinohrady.

Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je da je “otišao predsjednik, političar, intelektualac, dostojan čovjek, kog ćemo se svi sejćati sa uvažavanjem”.

„Najbolji političar“

Havel, bivši disident i dramski pisac, bio je na čelu „Plišane revolucije“, borbe protiv komunizma, čija je vladavina u njegovoj domovini okončana 1989. U Češkoj dani žalosti traju tri dana, dok je i Slovačka proglasila petak danom žalosti.

Havel je bio predsjednik Čehoslovačke od 1989. do 1992, a zatim lider Češke Republike od 1993. do 2003., kada se bivša federacija mirno podijelila u dvije države.


Albright: “Vaclav Havel je bio jedan od najpoštovanijih ljudi na našoj planeti tokom dvadeset godina” [EPA]

Desetine hiljada Čeha je u posljednjih nekoliko dana odalo počast Havelu.

Havelov bivši savjetnik Tom Sedlacek kazao je za Al Jazeeru kako je bivšeg predsjednika voljela cijela nacija

„Havel je bio dobroćudan, prijazan i blag lider“, kazao je Sedlacek.

„Bio je simbol evropske nenasilne revolucije, iako je bio političar protiv svoje volje, ali najbolji političar kojeg smo ikada imali“.

Izvori: Al Jazeera i agencije