Sahranjeni turisti ubijeni u Bugarskoj

Turisti ubijeni u terorističkom napadu u Bugarskoj sahranjeni su u petak u Izraelu.

Bombaš samoubica koji je usmrtio šest osoba u napadu na autobus u Burgasu nije bugarski državljanin, objavilo je bugarsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pogreb pet žrtava terorističkog napada na izraelske turiste u Bugarskoj obavljen je u Izraelu u prisustvu stotina ožalošćenih.

Izraelski ministar turizma istakao je procjene političkog rukovodstva Izraela da su Iran i Hezbolah odgovorni za  napad.

Osuda napada iz Teherana

“Iran i Hezbollah ulažu velike napore u posljednjih nekoliko mjeseci da naude izraelskim ili jevrejskim ciljevima širom svijeta. Izrael i njegovi građani suočeni su s talasom pokušaja terorističkih napada”, kazao je Stas Misezhnikov.

Iranske vlasti negiraju umiješanost u napad.

Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu najoštrije je osudilo ovaj, ali i, kako navode, svaki drugi teroristički napad.

Bugarsko tužilaštvo je u petak saopćilo da muškarac za koga se vjeruje da stoji iza napada ima kratku kosu, a ne dugu, kako su mediji prenosili na osnovu pregledanih snimaka sigurnosnih kamera sa aerodroma.

Napadač nije bio bugarski državljanin, ističu iz bugarske policije.

“Radi se o čovjeku stranog identiteta, koji nije bugarski državljanin, i s tim u vezi pomoć svih stranih sigurnosnih službi od neprocjenjive je vrijednosti”, kazao je Cvetan Cvetanov, bugarski ministar unutrašnjih poslova.

Samo dva dana nakon bombaškog napada na autobus turisti su ponovno na ulicama Burgasa.

Izraelski turist Alexei kaže da se napad mogao dogoditi bilo gdje.

“Posljednjih šest godina stalno je prisutna prijetnja od terorizma. Navikli smo na to. To je besmislica!”

Danska turistkinja Janni kaže da je uznemirena napadom, no da će se ipak vratiti u Bugarsku na ljetovanje.

Nastavljena istraga

“Mislim da se ovako nešto može dogoditi, nažalost, u cijelom svijetu. Mi ćemo se vratiti! Možda ne sljedeće godine, ali nemam osjećaj da neću doći natrag u Burgas.”

Ruski turist Konstantin ističe da je ovo jedna od najsigurnijih destinacija.

“Ne idem na Kipar ili u Njemačku. Ovdje sam kupio stan. Kupio sam ga sa zadovoljstvom, zbog klime, grada i mora.”

Bugarske vlasti u međuvremenu nastavljaju, zajedno s američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) i Interpolom, rad na utvrđivanju identiteta, koristeći se otiscima prstiju sa tijela napadača, DNK analizom i pronađenom lažnom vozačkom dozvolom, navodno izdatom u Michiganu, u SAD-u.

Izvor: Al Jazeera