Oglasi

Saif al-Islam traži da mu se sudi u Hagu

Jedini način da Libija i libijski narod dobiju pravdu jeste da MKS vodi ovaj slučaj na fer, nepristrasan i nezavisan način, naveo Gaddafijev sin.
Saif al-Islam: Gaddafijev sin dostavio dokument o svojoj odbrani suduReuters

Saif al-Islam, sin ubijenog libijskog lidera Muammara Gaddafija, izjavio je u utorak a treba da mu se sudi u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, ponovivši još jednom da u Libiji ne može da dobije fer suđenje.

"Jedini način da Libija i libijski narod dobiju pravdu jeste da MKS vodi ovaj slučaj na fer, nepristrasan i nezavisan način", naveo je Gaddafijev sin u dokumentu o svojoj odbrani koji je dostavio sudu, javio je AFP.

"Ne plašim se da umrem, ali ako me pogubite nakon suđenja u Libiji, treba reći da je to ubistvo", kazao je on, javio je Reuters.

MKS je izdao naloge za hapšenje i Saifa i šefa Gaddafijeve obavještajne službe Abdullaha Senusija, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom gušenja antirežimske pobune u Libiji, prošle godine.

Saif se od novembra nalazi u pritvoru u južnom libijskom gradu Zintanu.

MKS i libijska vlada se spore oko toga gdje Gaddafijevom sinu treba da se sudi.

Njegov međunarodni advokat Melinda Taylor i četiri službenika MKS oslobođeni su iz libijskog pritvora ranije ovog mjeseca, nakon što su bili zadržani u Libiji skoro četiri sedmice pošto su došli u posjetu Saifu u ime suda.

Taylor je poslije oslobađanja rekla da je nezavisno i nepristrasno suđenje Saifu pred libijskim sudom nemoguće.

Izvor: Agencije