Sajam u New Yorku s predznakom terenaca

Sve je spremno za početak međunarodnog sajma automobila u New Yorku. Bit će izloženo blizu 1.000 automobila gotovo svih svjetskih proizvođača. Međutim, sudeći prema prvim reakcijama novinara koji su imali priliku posjetiti sajam prije njegovog otvaranja za javnost, veliki luksuzni sportski terenci će biti glavna tema.

Investicija se isplatila. Odluka Forda da dodatno razvija model Navigator rezultirala je porastom profita u posljednjih osam godina. Na krilima novog koncepta, koji će biti predstavljen u New Yorku, direktor Forda Mark Fields očekuje snažnu prodaju i u tekućoj godini.

“Navigator je najpoznatiji model Linkolna i općenito predstavlja još jednu priliku za dodatni rast. Prodaja luksuznih sportskih terenaca godišnje dostigne gotovo 420.000 automobila, a ponudom dominira svega nekoliko vozila”, navodi Fields.

Milijarde dolara za inovacije

Od 2011. godine Ford je uložio više od 10 milijardi dolara u razvoj proizvodnih pogona u SAD-u, čime su stvorili novih 25.000 radnih mjesta. U naredne četiri godine planirano je investiranje dodatnih devet milijardi dolara.

Popularnost luksuznih sportskih terenaca naglo je porasla nakon ekonomske krize 2008. godine. U pet godina nakon toga prodaja SUV-ova porasla je za 88 posto, a tržišni analitičari prognoziraju da će u 2016. godini svaki peti prodati automobil biti upravo iz ovog segmenta.

“Veliki luksuzni sportski terenci imaju i veliku profitnu maržu za proizvođače. Zato smatram kako činjenica da Amerikanci traže velike automobile, što je naročito izraženo tokom protekle dvije godine, kada su cijene goriva padale te činjenica da ljudi imaju više novca u kućnom budžetu, pogoduje prodaji velikih terenaca. Iz današnje perspektive recesija i visoke cijene goriva čine se kao davna uspomena”, rekla je Jessica Caldwell, tržišna analitičarka.

I Jaguar u svijetu SUV-a

Nakon nekoliko godina razmišljanja, britanski Jaguar odlučio je stupiti u segment SUV-a, kojim trenutačno dominiraju njemački brendovi, poput Mercedesa, Audija i BMW-a. Međutim, iz te kompanije tvrde da su novim modelom, ipak, ostali fokusirani na osjećaj vožnje koji pružaju njihove luksuzne limuzine.

“Dugo smo bili neodlučni o tome trebamo li ulaziti u segment sportskih terenaca. Htjeli smo zadržati sportske i luksuzne karakteristike Jaguara. Ali, naš dizajnerski tim je bio samouvjeren da mogu napraviti terensko vozilo koje će zadržati sve karakteristike Jaguara. Tako je nastao novi automobil. Iako ima karoseriju terenca, vozač i dalje ima osjećaj da sjedi u sportskom automobilu, što je karakteristika po kojoj smo jedinstveni u ovom segmentu”, kazao je Joachim Eberhardt, direktor Jaguara.

Sajam automobila u New Yorku bit će otvoren 25. marta i trajat će do 3. aprila, a očekuje se dolazak više od milion posjetitelja.

Izvor: Al Jazeera