Sakašvili ‘obećao’ da neće organizirati novu revoluciju

Mihail Sakašvili je najavio da ide u Ukrajinu kako bi ponovo zatražio državljanstvo (EPA)

Bivši gruzijski predsjednik i bivši guverner ukrajinskog regiona Odesa Mihail Sakašvili, sada vođa Pokreta novih snaga, izjavio je da ne planira organizirati još jednu revoluciju u Ukrajini.

“Iako sam stari revolucionar, ne želim organizirati još jednu revoluciju”, kazao je on na mitingu u gradu Vinica, u centralnozapadnom dijelu Ukrajine.

Rekao je da će, umjesto toga, zajedno s pristalicama, koristiti legalna sredstva kako bi njihovi zahtijevi bili ispunjeni, prenosi agencija Tass.

“Putovat ćemo po cijeloj Ukrajini kako bi prikupljali zahtjeve. Onda ćemo te zahtjeve uputiti Vrhovnoj radi [ukrajinskom parlamentu] i glavnom profiteru”, poručio je Sakašvili, ne precizirajući na koga misli.

Traži oduzeto državljanstvo

On je prošle sedmice s većom grupom pristalica ušao u Ukrajinu, nakon što su probili kordon pripadnika pogranične straže na granici te zemlje s Poljskom. 

Sakašvili je najavio da ide u Ukrajinu kako bi ponovo zatražio državljanstvo koje mu je oduzeo ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, prenio je AFP.

Prethodno je Ukrajina sa svoje granice s Poljskom vratila Sakašvilija, a pogranična straža je navela da mu je ulaz zabranjen “iz sigurnosnih razloga, jer je okolina prelaza minirana”.

Izvor: Agencije