Sakib Softić otputovao u Hag: U petak zvanično zahtjev za reviziju

Presudom iz 2007. godine Srbija nije proglašena krivom za genocid, ali jeste za njegovo nesprečavanje i nekažnjavanje počinioca (EPA)

Agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić otputovao je danas u Holandiju gdje će u petak predati zahtjev za reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Kako saznaje portal Klix.ba, Softić je jutros otputovao u Hag gdje će u prisustvu advokata u petak predati Međunarodnom sudu pravde zahtjev za reviziju presude tužbe BiH protiv Srbije.

Zajedno sa Softićem u Hag je otišao i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pravna pitanja Dževad Mahmutović, a bh. delegaciji najvjerovatnije će se u petak pridružiti i predstavnici nevladinih udruženja.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaju se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Sjednica Predsjedništva BiH

Ivanić je zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH za četvrtak, 23. februar, nakon što je objavljeno podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Ivanić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je na Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću da odluče da li će doći na tu sjednicu.

On je ocijenio da će to biti jako važna sjednica, te da se Predsjedništvo BiH o pitanju revizije mora opredijeliti i da će od toga zavisiti dugoročna politička stabilnosti i funkcioniranje institucija BiH.

Još nije poznato da li će sjednica uopće biti održana s obzirom na to da je Izetbegović najavio da se neće odazvati ukoliko Ivanić ne definira sjednicu na pravi način.

Prema svim dostupnim informacijama, sutrašnja sjednica Predsjedništva BiH neće ni na koji način utjecati na predaju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Na savjetovanju o opravdanosti postupka revizije, koje je prošle sedmice održano u Sarajevu, a čiji je pokrovitelj bio Izetbegović, donesena je odluka da BiH zatraži reviziju tužbe.

Političke stranke iz bh. entiteta Republika Srpska, koje participiraju u vlasti na državnom nivou, najavile su da ukoliko dođe do predaje zahtjeva za reviziju parlamentarna većina u državi više ne postoji.

Dodik: Lažna revizija

Presudom iz 2007. godine Srbija nije proglašena krivom za genocid, ali jeste za njegovo nesprečavanje i nekažnjavanje počinioca. Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju ističe 26. februara.

Bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je da očekuje kako će nakon ovakve odluke biti krize između Bošnjaka i Srba te između BiH i Srbije, “ali ne onakve kakvoj nam se prijeti“.

On je rekao kako Bošnjaci, Srbi i Hrvati stotinama godina žive izmiješani u BiH, što će i nastaviti, ali da se budućnost može izgraditi samo na čvrstom temelju istine.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je revizija presude “lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili dijelovi jednog naroda”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao za Blic da “bez obzira na sve, uveren sam da ćemo umeti da sačuvamo naše državne i nacionalne interese, ali ćemo uprkos svemu, nastaviti da razgovaramo sa bosanskohercegovačkim rukovodstvom u želji da trajno osiguramo mir na Balkanu”.

“Ovom tužbom, uveren sam, mnogo više izgubila je BiH nego što bilo šta može da izgubi naša Srbija”, ocijenio je Vučić.

Izvor: Agencije