Salah afrički nogometaš godine

Salah je prošle sezone zabio 44 gola u dresu Liverpoola predvodivši "Redse" do finala Lige prvaka (Twitter/CAF)

Napadač egipatske reprezentacije i engleskog Liverpoola Mohamed Salah izabran je za najboljeg afričkog nogometaša u 2018. godini u izboru Afričke nogometne federacije (CAF).

Salahu je to druga pobjeda nakon što je najboljim proglašen i za 2017. godinu. Na drugom mjestu je Senegalac Sadio Mane (Liverpool), a na trećem Pierre-Emerick Aubameyang iz Gabona (Arsenal). Identičan poredak je bio i prošle godine.

“Ovo je za mene velika nagrada. Kao dječak sam maštao kako ću je jednom osvojiti, a meni je to uspjelo dva puta,” rekao je egipatski napadač, prenosi Hina.

Salah je prošle sezone zabio 44 gola u dresu Liverpoola predvodivši “Redse” do finala Lige prvaka u kojem su izgubili od Real Madrida. Salah je, u tom finalu, zbog povrede  ramena u 28. minuti napustio teren.

Drugi egipatski nogometaš koji je osvojio ovu nagradu

Bio je i ključni igrač reprezentacije Egipta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Zbog povrede je propustio prvu utakmicu, ali je nastupio u preostale dvije postigavši dva gola.

Salah je tek drugi egipatski nogometaš koji je osvojio ovu nagradu. Prije njega to je uspjelo jedino Mahmoud El Khatibiju 1983. godine.

CAF je na svečanosti podijelio prestižna priznanja najboljima u još nekoliko kategorija. Najboljom nogometašicom proglašena je Južnoafrikanka Chrestinah Thembi Kgatlana koja igra za Houston Dash. Najbolji mladi igrač je Marokanac Achraf Hakimi, igrač Borussije Dortmund. Najboljim trenerom izabran je selektor reprezentacije Maroka Francuz Herve Renard, a najbolja trenerica je Desiree Ellis koja vodi Južnu Afriku.

Izvor: Agencije