Salimović: Srebrenica bi mogla ostati bez nezaposlenih

Salimović: Ukoliko se na našem birou za zapošljavanje ne bi prijavljivali i sa drugih opština, mogli bi se zaposliti skoro svi nezaposleni (Anadolija)

Piše: Ibrahim Sofić

Iako nije planirana kao donatorska, nedavna konferencija u Srebrenici donijela je ovoj bosanskohercegovačkoj općini obećanja od 13 miliona KM (gotovo 6,5 miliona eura), a najveće investicije će ići u smjeru ekonomskog jačanja ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Ćazim Salimović, savjetnik načelnika općine za privredu i razvoj, u razgovoru za Al Jazeeru navodi kako je ova konferencija donijela rezultate iznad očekivanja.

„Direktno je obećano 10 miliona KM (pet miliona eura) od Vlade Republike Srbije i tri miliona KM (1,5 miliona eura) od Vlade Republike Srpske. Ovo su donatorska sredstva na koja nismo računali, jer konferencija nije bila zamišljena kao donatorska i iz njih se vidi da je najveći donator Vlada Republike Srbije“, navodi Salimović.

Iznad očekivanja

Kako on kaže, do sada je uplaćeno na račun općine Srebrenica četiri miliona KM (dva miliona eura), a ostatak sredstava će biti uplaćen za projekte koje odabere Skupština općine Srebrenica najkasnije do kraja ove godine.

„Konferencija je donijela rezultate i iznad očekivanja. Uvjerenje da će sva obećana sredstva i stići postoji, ali i opština mora odraditi svoj dio posla“, kaže Salimović.

Kada je riječ o investicijama, savjetnik općinskog načelnika ističe kako postoje brojni planovi i situacije koje su neophodne za riješiti.

„Svakako da će biti obuhvaćeni i svi problematični putni pravci na opštini, posebno oni kojima se otpremaju razne robe od proizvođača do kupca“, odgovorio je na upit da li će saobraćajnice koje su oštećene u prošlogodišnjim poplavama biti obnovljene.

Ipak, goruće pitanje općine Srebrenica je ono koje se tiče nezaposlenosti i izgledima tamošnjih žitelja za budućnost.

„Najveće investicije, kada je riječ o zapošljavanju, trebale bi biti dovršetak radova i stavljanje u funkciju objekata Banje Guber, pokretanje proizvodnje u oblasti drvne industrije na lokalitetu Zelenog Jadra, sanacija objekata nekadašnje fabrike Feros i pokretanje proizvodnje iz oblasti autodijelova“, navodi Salimović.

Problemi mladih

Također, ovim investicijama su obuhvaćeni projekti koji se odnose na izgradnju objekta i pokretanje proizvodnje iz oblasti kožne galanterije i proširenje kapaciteta iz tekstilne industrije u firmi Alma Ras.

„Planirano je i proširenje kapaciteta hladnjače u firmi Bos Agro Food i uvođenje novih programa iz oblasti hrane preko firme Klas.“

Dodaje kako bi se ovim projektima u potpunosti riješili problemi nezaposlenih Srebreničana.

„Ukoliko se na našem birou za zapošljavanje ne bi prijavljivali i nezaposleni sa drugih opština, mogli bi se zaposliti skoro svi nezaposleni koji su na birou i koji istinski traže posao i žive cijelu godinu na našoj opštini“, smatra sagovornik Al Jazeere.

Brojni mladi povratnici u Srebrenicu govore kako je njihov ostanak u gradu upitan zbog teških životnih okolnosti, prije svega – manjka posla.

„Programi postoje i namijenjeni su za zapošljavanje i ostanak mladih na našoj opštini. Sve planirane projekte, koje sam u prethodnom pitanju pomenuo, nećemo finansirati samo iz donatorskih sredstava obećanih na konferenciji, nego i iz sredstava Ministarskog Vijeća, Vlade Federacije i međunarodnih organizacija“, rekao je Salimović.

Izvor: Al Jazeera