Salkić: Inzko treba poništiti referendum u RS-u

Od OHR-a će se tražiti da poništi odluku o referendumu u RS-u kao antidejtonsku i antiustavnu, kazao je Salkić (Anadolija)

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je da će bošnjački predstavnici u entitetskoj vlasti na sutrašnjem sastanku pozvati visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu o Danu RS-a.

Također će od tužilačkih, sudskih i policijskih organa zatražiti da spriječe kršenje Ustava i antidejtonsko djelovanje na prostoru RS-a.

“Sigurnost naših građana, povratnika u ovom entitetu nam je najvažnija, ali isto tako i stabilnost države. Stoga ćemo sutra zatražiti da visoki predstavnik hitno reagira i poništi skupštinsku odluku o referendumu u RS-u kao antidejtonsku i antiustavnu te suprotnu našim težnjama ka miru, stabilnosti i prosperitetu, jer urušava sve ono što smo gradili 20 godina na ovom prostoru”, rekao je Salkić za Fenu.

Najavio je i aktivnosti na pripremi apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svega onog što je u RS-u urađeno po pitanju referenduma.

Kazao je kako očekuje i da se u narednih desetak dana organizira širi sastanak svih izabranih i imenovanih zvaničnika Bošnjaka na lokalnom nivou u RS-u te predstavnika nevladinog sektora i intelektualaca kako bi se poslala poruka da ne prihvataju “teror većine u tom bh. entitetu, u kojem je počinjeno etničko čišćenje, progon i genocid i da nikada neće prihvatiti da na taj način taj entitet funkcionira”.

‘Pogubne aktivnosti’

Salkić je najavio da će nakon sastanka Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta biti upućeno i pismo visokom predstavniku te ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Turske, Njemačke, Francuske i Rusije te OSCE-u i Evropskom komisiji u BiH u kojem će ukazati na svu, kako je rekao, pogubnost aktivnosti u RS-u po pitanju referenduma na mir, toleranciju i suživot.

“Pozvat ćemo i Centralnu izbornu komisiju BiH da ne dozvoli korištenje biračkog spiska za održavanje referenduma, a probosanske članove lokalnih izbornih komisija da ne učestvuju u tim antidejtonskim i antimirovnim aktivnostima koje provodi Vlada RS-a, a s ciljem da svi zajedno sačuvamo postignuti stepen mira, tolerancije i razumijevanja”, rekao je Salkić.

Smatra i da je u toku najteža kriza od Dejtonskog sporazuma.

Salkić očekuje da sutrašnjem sastanku Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta prisustvuju poslanici Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjački predstavnici s područja tog entiteta.

Referendum o 9. januaru kao Danu RS-a bi trebao biti održan 25. septembra, sedam dana prije lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Entitetski Ustavni sud prošle sedmice donio je odluku da referendum ne ugrožava vitalne interese bošnjačkog naroda u RS-u, koji mu se protivi.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još krajem prošle godine ocijenio je neustavnim Zakon o praznicima Republike Srpske.

Izvor: Agencije