Bošnjaci RS-a: Poništite odluku o održavanju referenduma

Neophodno zauzeti jasan stav i zatražiti zaustavljanje aktivnosti vlasti u Banjoj Luci, izjavio Salkić (Fena)

Poništite odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, zaključak je sa sastanka bošnjačkih zvaničnika iz ovog dijela Bosne i Hercegovine koji je upućen Narodnoj skupštini entiteta RS.

Iz Srebrenice su zatražili da OHR i visoki predstavnik ponište ovu odluku, a Ustavni sud BiH pozivaju na donošenje privremene mjere zabrane referenduma.

Učesnici sastanka u Srebrenici naglašavaju kako Bošnjaci neće učestvovati u ovoj antidejtonskoj aktivnosti i zalažu se da sa vlastima RS-a počnu dijalog o pronalaženju datuma za obilježavanje dana ovog entiteta.

„Mi nismo protiv da ovaj entitet ima svoj dan kada ćemo ga svi obilježavati, ali nikada nećemo prihvatiti da to bude 9. januar. Niko nas na to ne može prisiliti. I zbog toga, u interesu mira suživota i svega postignutog, neophodno je da zajednički kreiramo rješenja u ovom entitetu“, kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS Ramiz Salkić nakon sastanka u Srebrenici.

Razmjena informacija

On je organizirao današnji sastanak bošnjačkih predstavnika vlasti u Srebrenici povodom odluke Narodne skupštine da se 25. septembra održi referendum u RS-u o 9. januaru kao danu tog entiteta.

„Danas imamo sastanak ovdje u Srebrenici, obzirom da nam je to zabranjeno u Banja Luci, odnosno nismo mogli dobiti prostor. Pozvani su svi predstavnici Bošnjaka na entitetskom i na državnom nivou i svi predstavnici Bošnjaka na lokalnom nivou iz svih političkih partija“, kazao je Salkić ranije za Al Jazeeru, dodavši kako su pozvani i predstavnici najuticajnih, najznačajnijih nevladninih organizacija Bošnjaka različitih kategorija kao i određeni broj intelektualaca.

Potpredsjednik RS-a je naveo kako je cilj sastanka, prije svega, razmjena trenutnih informacija koje imaju oko procesa kada je u pitanju referendum.

„Želimo da upoznamo ljude na lokalnom nivou sa zaključcima koje smo donijeli na jednom od sastanaka u Banja Luci, da budu direktno upoznati, da jednostavno definišemo zajedničke smjernice i pravce djelovanja ukoliko slučajno dođe do održavanja referenduma o Danu RS-a koji je najavljen za 25. septembar. Mislimo da je neophodno da te informacije podijelimo sa našim ljudima na lokalnom nivou kako oni koji svakodnevno komuniciraju sa građanima imali dovoljno informacija i kako bi mogli ljudima da prenesu te informacije, da im kažu šta je važno i kako da se ponašaju u toj situaciji“, dodaje.

Apel i upozorenje

Ističe kako je cilj sastanka u Srebrenici i apel i upozorenje „na svu pogubnost održavanja referenduma“.

„Želimo da još jednom skrenemo pažnju na vrlo teško stanje i položaj Bošnjaka u ovom entitetu i da zatražimo od onih koji su za provođenje mira u BiH i praćenje ovog procesa da reagiraju kako ne bi došlo do destabilizacije unutar povratničke zajednice na ovom prostoru i na neki način da zatražimo da se ovaj referendum ne održi. Svi su kazali da je to antidejtonsko i antiustavno djelovanje i, ako je tako, a svi se slažu da jeste, onda je logično da referendum bude poništen“, rekao je Salkić.

Ranije je iz Salkićevog kabineta objavljeno kako je referendum o Danu RS-a, “okarakteriziran od domaćih i međunarodnih funkcionera kao zabrinjavajuće antiustavno djelovanje, doveo do nagle radikalizacije prilika u cijeloj zemlji i zaprijetio ozbiljnom političkom destabilizacijom”, prenosi agencija Fena.

Cijeneći da je neophodno zauzeti konkretan i jasan stav i zatražiti zaustavljanje, kako se navodi, secesionističkih aktivnosti vlasti u Banjoj Luci, potpredsjednik Salkić je odlučio da na ovaj sastanak pozove izabrane i imenovane bošnjačke predstavnike države i entiteta, načelnike i zamjenike načelnika općina, predsjednike i potpredsjednike skupština općina, odbornike, predstavnike istaknutih nevladinih organizacija i intelektualaca s područja bh. entiteta RS.

Uskraćene prostorije

Salkić je ranije kazao da mu je “kao potpredsjedniku ovog eniteta uskraćena mogućnost da koristi institucije entiteta za komunikaciju sa građanima o aktuelnim političkim pitanjima”.

“U redovnoj proceduri sam preko službe u Palati Republike tražio da mi se obezbijedi sala za održavanje sastanka sa izabranim predstavnicima Bošnjaka na lokalnom nivou u smislu načelnika opština, predsjednika skupština, zamjenika načelnika, potpredsjednika, odbornika po skupštinama opština, istaknutih intelektualaca i predstavnika nevladinog sektora kada su u pitanju Bošnjaci”, ispričao je Salkić i dodao da su mu iz Palate rekli da sastanak može biti održan u Narodnoj skupštini RS-a.

Međutim, u utorak su dobili obavijest bez ikakvog obrazloženja da im se ne može izaći u susret, prenosi agencija Anadolija.

“Ovo je nastavak diskriminacije koja se provodi u jednom širem smislu na prostoru ovog entiteta, a koja se tiče kompletnog bošnjačkog naroda na ovom prostoru, a onda i predstavnika Bošnjaka na prostoru ovoga entiteta”, rekao je Salkić.

Podsjetio je da su kabineti potpredsjednika iz reda Bošnjaka i Hrvata na početku mandata iseljeni iz Palate Republike.

Kozlić: Poruka Bošnjacima

U međuvremenu, muftija banjalučki Osman Kozlić je kazao kako se od dana nakon referenduma, 26. septembra, ne boji.

”Ja sam taj strah prevazišao, ja se ne bojim. Da se bojim ne bih bio ovdje. To je jedna stvar. Druga stvar je, ono što moram reći je da je zaista atmosfera pred ovaj Bajram sumorna. Kao da su se nekakvi oblaci nadvili nad ovom zemljom. Teško je bilo šta reći. Ja sigurno znam da ovo ima veze sa izborima, da nije slučajno da su neke partije ovdje u Banjaluci insistirale da referendum bude održan i to sedam dana prije oktobarskih lokalnih izbora i da je to upravo tempirano zbog toga. Čudi me kako narod ili narodi jednostavno ne razumiju te igre i politikanstva. To nije politika, to je politikanstvo”, rekao je muftija u intervjuu agenciji Anadolija.

”Mi moramo kazati ovdje, Islamska zajednica BiH je zauzela i zauzet će zvaničan stav i tu ćemo poruku najvjerovatnije poslati za bajram, da mi muslimani, Bošnjaci, nećemo izaći na to glasanje na referendumu ako ga bude”, istakao je muftija.

Dodao je kako Bošnjaci ne žele dati legitimitet nečemu što na koncu narušava institucije države BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije