Salkić: Zveckanje oružja na Drini

Zajednička vježba policijskih snaga Srbije i bh. entiteta Republika Srpska održana je na Drini kod Loznice (Rade Preli? / Tanjug)

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić upozorio je kako je zajednička akcija policijâ Srbije i Republike Srpske na Drini “izazvala veliku uznemirenost građana, podsjećajući ih na proljeće 1992. godine”.

“Akcija se provodi bez prisustva i uključenosti državnih organa, te policijskih službi i sigurnosnih agencija s nivoa države BiH”, primijetio je.

Zajednička vježba policijskih snaga Srbije i bh. entiteta Republika Srpska održana je jutros na graničnom prijelazu kod Loznice.

Vježbu pod nazivom “Drina 2016”, u kojoj su sudjelovali 200-ak pripadnika dviju policija, 50-ak vozila, pet letjelica i pet plovila, pratili su i predsjednici Srbije i Republike Srpske, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

U isto vrijeme Salkić je boravio u Podrinju, gdje se sastao s građanima koji su izrazili zabrinutost zbog opsežne policijske vježbe na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Svjedoci smo zabrinjavajućeg zveckanja naoružanjem na Drini, u okviru policijskih vježbi, čime se mogu dovesti u krizu dobrosusjedski odnosi BiH i Srbije. Ukoliko Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) ne reaguje na zaustavljanju destruktivnog djelovanja srpske politike, ovo tijelo ćemo smatrati odgovornim za sve eventualne posljedice”, kategoričan je Salkić.

Spriječiti destrukciju BiH

Stoga je pozvao PIC da spriječi, kako je naveo, destrukciju države BiH, upozorivši da je na sceni otvoreno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma “koje prijeti najozbiljnijim posljedicama trajno dovodeći u pitanje teško stečeni mir”.

“Vijeće za implementaciju mira u BiH preuzelo je 1995. godine u Dejtonu obavezu da spriječi svako kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Ta obaveza nije prestala do danas kada na sceni imamo otvorene napade na ustavni poredak zemlje, prijetnje otcjepljenjem i sve češću prisutnost govora mržnje, kojim se iz srpskih političkih krugova stanovništvo potiče na kršenje mira i negiranje države BiH”, naveo je Salkić.

Po njemu, “dopuštanje retrogradnim snagama da slabe zemlju, krše njen ustav i narušavaju mir je izdaja očekivanja građana”.

“Bošnjaci ne žele nikakvo djelovanje izvan institucija sistema i naša politika nije nikada bila protiv Ustava i Dejtonskog sporazuma, ali mi jasno kažemo da je neprihvatljiva politika međunarodne zajednice kojom se dopušta destruktivnim snagama da BiH usmjeravaju ka raspadu zemlje. Mi nećemo dozvoliti ponavljanje historije”, naglasio je entitetski potpredsjednik.

‘Dodik radikalizira društvo’

Navodi da “politika koju provodi režim Milorada Dodika ciljano radikalizira društvo, sa ciljem konačne destrukcije BiH“.

“Pred Uredom visokog predstavnika je najveći izazov do sada, da sprečavanjem referenduma zaustavi pogubnu destrukciju BiH. Ako se to ne desi, otvorena destrukcija će biti nastavljena. Milorad Dodik je već najavio opstrukciju pravosudnih institucija na nivou države i postaje potpuno jasno da je njegova politika usmjerena isključivo ka podjeli BiH i narušavanju mira”, navodi Salkić.

Pozvao je sve građane BiH srpske nacionalnosti da se, kako je naveo, distanciraju od ratnohuškačke politike Milorada Dodika, njegove otvorene mržnje i želje da uništi Bosnu i Hercegovinu.

“Bosna i Hercegovina je i vaša domovina, u kojoj na svakom koraku imate garantiranu konstitutivnost, slobodu i mir, imate svoja imanja i tradiciju zajedničkog življenja. Ratovi nikome ne donose dobro, a o tome nam govore i iskustva koja svi na Balkanu imamo sa ratovima koje je pokrenuo Slobodan Milošević”, navodi u svojoj izjavi Ramiz Salkić.

Izvor: Agencije