Salvini i Di Maio prozivaju Francusku da iskorištava Afriku

Di Maio je kazao i kako se Evropska unija treba 'pozabaviti pitanjem dekolonizacije Afrike' (EPA)

Potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini u utorak je, nastavljajući rat riječima između Rima i Pariza, rekao kako Francuska ne želi stabilnost u sukobima pogođenoj Libiji jer su njezini energetski interesi suprotni talijanskima, prenosi Reuters.

Odnosi između Italije i Francuske, tradicionalno bliskih saveznika, zahladili su otkad je prošle godine vlast u Rimu preuzela koalicija krajnje desne Lige i protusustavnog Pokreta pet zvijezda (M5S) koja je napala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska je u ponedjeljak pozvala na razgovor talijansku veleposlanicu u Parizu Teresu Castaldo nakon što je potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, čelnik M5S-a, optužio Pariz da iskorištava Afriku i time uzrokuje siromaštvo i pokreće migracije prema Europi.

“Da Francuska nema svoje afričke kolonije, jer se one trebaju zvati tim imenom, bila bi 15. po veličini gospodarstvo na svijetu. Umjesto toga je među prvima, baš zbog toga što radi u Africi”, rekao je Di Maio.

Nije im prvi put

Salvini je stao uz svog koalicijskog partnera kazavši kako Francuska želi izvlačiti bogatstvo iz Afrike umjesto da pomaže tamošnjim državama da razvijaju svoja gospodarstva. Posebno je naglasio slučaj Libije koja je pogođena sukobima otkad je 2011. intervencijom NATO-a zbačen libijski vođa Muammar Gaddafi.

“Francuska u Libiji nije zainteresirana stabilizirati situaciju, vjerojatno jer ima naftne interese koji se protive talijanskim”, naglasio je Salvini za televizijsku postaju Canale 5. 

Francuski diplomatski izvor rekao je Reutersu kako to nije prvi put da Salvini iznosi takve komentare i da je to vjerojatno jer mu se čini da ga je Di Maio zasjenio. 

Dodao je kako je ta optužba neutemeljena i ponovio kako Francuska želi stabilizirati Libiju, spriječiti širenje terorizma i smanjiti priljev migranata. 

I talijanska energetska tvrtka Eni i francuski Total prisutni su u Libiji, no čelnik Enija Claudio Descalzi prošle je godine naglasio kako ne postoji sukob između dvije korporacije u toj sjevernoafričkoj državi. 

Često na meti kritika

Francuska je česta meta kritika Salvinija i Di Maija koji su Macrona optuživali da ne čini ništa kako bi pomogao u nošenju sa stotinama tisuća većinom afričkih migranata koji su proteklih godina stigli u Italiju preko Libije. 

Salvini je u utorak rekao kako “Francuska nema razloga ljutiti se jer je na svojoj granici odbila desetke tisuća migranata, napuštajući ih kao da su zvijeri”. 

“Neće nas Macron učiti o ljudskosti”, zaključio je čelnik Lige. 

Di Maio je u ponedjeljak govorio o CFA franku, valuti koja se koristi u 14 zapadnih i središnjih afričkih država, koja je fiksnim tečajem vezana za euro, a jamac joj je francuska središnja banka.

“Francuska je jedna od onih država koja tiskajući novac za 14 afričkih zemalja onemogućuje njihov gospodarski razvoj i pridonosi činjenici da migranti odlaze i potom umiru na moru ili stižu na naše obale”, kazao je Di Maio.

Zaključio je i da se Europska unija treba “pozabaviti pitanjem dekolonizacije Afrike” te optužio Francusku kako i dalje tretira niz afričkih zemalja kao vazalske države. 

Izvor: Agencije