Salvini i Kaczynski: Italija i Poljska kao motor EU-a

Salvini, koji je ministar unutarnjih poslova Italije, u Varšavu je doputovao na poziv poljskog kolege Joachima Brudzinskog (EPA)

Potpredsednik italijanske Vlade Matteo Salvini razgovarao je u Varšavi sa liderom poljskih vladajućih konzervativaca Jarosławom Kaczynskim o tome kako da odlučujuću ulogu u Evropskoj uniji preuzme od Francuske i Nemačke osovina Italija – Poljska, a nacionalisti u novom sazivu Evropskog parlamenta probude Evropu u novo proleće.

“Nadam se da će pokreti kao Severna liga i Pravo i pravda započeti novo evropsko proleće, novi evropski san, koji su nam ukrali zbog interesa banaka i finansijskih krugova. Francusko-nemačku osu može da zameni italijansko-poljska osa. Počeli smo dijalog. Predložili smo zajednički program, koji ćemo predložiti i ostalim narodnim pokretima u Evropi”, kazao je Salvini nakon sastanka sa liderom vladajuće poljske stranke Pravo i pravda.

Na konferenciji za novinare u ambasadi Italije u Varšavi lider italijanske populističke nacionalističke Severne lige izjavio je da računa na jačanje srodnih stranaka u novom sazivu EP-a i da predlaže Poljacima, Holanđanima, Dancima i Italijanima i njihovim nacionalističkim strankama “pakt za Evropu”.

“Želeo bih da nastane pakt, savez svih koji žele da spasavaju Evropu. Što više nas bude, to bolje. Nemam kristalnu kuglu, ali cilj je da taj pokret bude drugi najveći ili možda najveći u narednim izborima za EP”, kazao je Salvini.

Poljska opozicija kritična prema Salviniju

Salvini, koji je vicepremijer i italijanski ministar unutrašnjih poslova, u Varšavu je doputovao na poziv poljskog ministra unutrašnjih poslova Joachima Brudzinskog, a sreo se i sa poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

“To je bio savršen razgovor”, kazao je Salvini nakon susreta sa Morawieckim, a portparolka poljske Vlade Joanna Kopcinska saopštila je da se premijer i vicepremijer razgovarali i o evropskim pitanjima.

“Složili su se da u EU ne smeju da imaju mesta dvostruki aršini i razlike u tretiranju zemalja članica od evropskih institucija”, kazala je Kopcinska.

Razgovore Salvinija i Kaczynskog o novom mogućem savezu u EP-u nakon evropskih izbora u proleće i Brexita žestoko je kritikovala poljska opozicija, upozorivši da je Salvinijeva Severna liga, kao i njoj slični pokreti, poput francuskog Nacionalnog fronta, proruska i izrazito antievropska.

“Taj sastanak je nešto šokantno i apsurdno, jer je Salvini iz nacionalističke, radikalne, proruske stranke, koja je agresivna prema EU i evropskoj solidarnosti. Mislim da će razgovarati o tome kako da razbiju EU. To je izazov koji je danas za antievropske, populističke radikalne grupacije najvažniji”, kazao je lider opozicione liberalne Građanske platforme Gzegoz Shetina.

Izvor: Agencije