Salvini i Le Pen napali ‘briselski bunker’

Lideri italijanske i francuske desnice Mattea Salvinija i Marine Le Pen sastali su se u Rimu (EPA)

Suverenisti i čelnici krajnje desnice Italije i Francuske, Matteo Salvini i Marine Le Pen, kritizirali su “briselski bunker’ u Rimu, gdje su zajedno označili početak kampanje za evropske izbore u maju.

“Majski izbori bit će početak revolucije zdravog razuma”, rekao je Salvini, čelnik Lige (krajnja desnica), potpredsjednik italijanske Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

“Borba s radom na određeno vrijeme, nezaposlenošću (…) i praznim zipkama pravi je izazov”, rekao je.

‘Borimo se protiv Evropske unije’

“Neprijatelji Evrope su oni koji su se ukopali u briselskom bunkeru (…), junckeri, moscoviciji, koji su u Evropu donijeli nesigurnost i strah i ne žele napustiti svoje fotelje”, dodao je Salvini.

Podršku mu je pružila Marine Le Pen, čelnica Nacionalnog okupljanja (RN, bivša Nacionalna fronta).

“Evropska unija je nastala na mnogim obećanjima (…) ali malo je toga ostvareno, rezultati su (…) doista mizerni”, istaknula je.

“Ne borimo se protiv Evrope, nego protiv EU-a, koja je postala totalitarni sustav”, dodala je.

Le Pen se, zajedno sa saveznikom Salvinijem i s drugim evropskim suverenistima, nada da će osvojiti dovoljan broj glasova na idućim evropskim izborima, kako bi narušila ravnotežu u Evropskom parlamentu.

“Historijat s velikim H ispisat će se u maju. Bit će to rađanje Evrope nacija”, poručila je.

Distanciranje od Stevea Bannona

Le Pen se distancirala od Stevea Bannona, bivšeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se zadnjih mjeseci pridružio nekim vođama evropske tvrde desnice, prenose francuski mediji.

“Bannon nije Evropljanin. On je Amerikanac”, rekla je Le Pen odgovarajući na pitanje o Bannonovu naumu osnutka fondacije “Pokret”, iz koje bi se širila populistička pobuna desnog krila u Evropi.

“Mi, i samo mi, krojit ćemo političku snagu nakon evropskih izbora i neka to bude vrlo jasno”, poručila je Le Pen. 

Izjava: Agencije