Salvini: Uskoro ćemo s Orbanom vladati Evropom

Matteo Salvini, Heinz-Christian Strache, Italija, Austrija
Salvini: Na izborima iduće godine ćemo Evropu potpuno promijeniti i socijaliste izbaciti iz evropske vlade (EPA)

Ministar unutarnjih poslova Italije Matteo Salvini i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache stali su demonstrativno iza mađarskog premijera Viktora Orbana, nakon što je dvije trećine zastupnika Europskog parlamenta izglasalo sankcije Mađarskoj.

Istodobno su naveli zabrinutost zbog Orbanovog pritiska na sudove, medije i nevladine skupine te njegovog odbijanja prihvata migranata.

“Uvjeren sam da ćemo za nekoliko mjeseci zajedno s Orbanom vladati”, poručio je Salvini.

Sankcije protiv mađarskog naroda i Vlade su politički akt i jedna “ludost”, dodao je on, kako prenosi Tanjug.

Salvini i Strache najavili su daljnju suradnju Slobodarske stranke Austrije (FPO) i talijanske Lige na predstojećim izborima za Europski parlament.

“Na izborima iduće godine ćemo Europu potpuno promijeniti i socijaliste izbaciti iz europske vlade”, uvjeren je Salvini.

On je rekao da surađuje s mnogo drugih stranaka, država i vlada, kako bi povijest kontinenta idućeg svibnja promijenili.

Strache je istaknuo kako FPO želi dalje produbiti suradnju s Ligom.

Strache: Austrija želi Evropu koja sebe štiti

“Postoji mnogo sličnosti između nas. FPO i Liga su obje u vladama svojih zemalja, obojica smo odličnog zdravlja i obojica očekujemo inspekciju UN-a, koja treba provjeriti ophođenje prema migrantima u Austriji i Italiji”, naglasio je on.

Salvini je istaknuo da je mnogo toga pokrenuto tijekom austrijskog predsjedavanja EU-om, što je doprinijelo “čak i buđenju” Europske komisije.

Strache je kazao da Austrija, kao predsjedavajuća EU-om, želi osigurati Europu koja sebe štiti.

U do sada neviđenom potezu u srijedu, dvije trećine zastupnika EP-a izglasalo je sankcije Mađarskoj, navodeći zabrinutost zbog Orbanovog pritiska na sudove, medije i nevladine skupine te njegovog odbijanja prihvata migranata.

Aktiviranje Člana 7. Ugovora o EU-u teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a, no iako je u EP-u izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno, odnosno moraju ga podržati sve zemlje članice.

Češka vlada podržava mađarskog premijera Viktora Orbana nakon što je Europski parlament glasovao da se pokrene kazneni postupak protiv Mađarske zbog nepoštivanja europskih pravila, rekao je u četvrtak češki premijer Andrej Babiš, a i Poljska je također najavila da će se suprotstaviti bilo kakvim sankcijama protiv Mađarske.

Glasovanje Europskog parlamenta ide u korist Viktoru Orbanu, koji se pred nadolazeće europske izbore pozicionira kao vođa nacionalne suverenosti protiv elite u Bruxellesu.

Njegov zapaljiv nastup pred europskim parlamentarcima utjecao je na porast Orbanove popularnosti među nacionalistima kod kuće te, također, među protuimigrantskim strankama, za koje se očekuje kako će povećati prisutnost u idućem sazivu EP-a, prenijele su ranije agencije.

Traženje azila još na spasilačkim brodovima

U međuvremenu, Salvini i njegov austrijski kolega, ministar unutarnjih poslova i krajnji desničar Herbert Kickl, izjavili su da bi europske vlasti trebale odlučiti kojim migrantima će dopustiti traženje azila još dok se nalaze na spasilačkim brodovima u Mediteranskom moru.

“Dobro su zbrinuti na našim brodovima”, rekao je novinarima Kickl nakon sastanka o europskim migracijama.

Ovakva procedura imala bi i “ugodnu nuspojavu” jer bi brodovi bili izvan pogona dok se migranti procesuiraju, dodao je.

Njegov talijanski kolega Matteo Salvini rekao je kako se slaže s prijedlogom, ali je, kako prenosi agencija Hina, šaljivo upozorio kako bi “mogli biti optuženi za držanje ljudi u zatočeništvu”. 

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, od početka godine je blizu 74.500 migranata ušlo u Europu preko Mediterana, a u istom razdoblju lani bilo ih je 129.000.

U talijanske je luke zadnjih godina pristiglo na stotine tisuća migranata te nova Vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU-a da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Italija je od 2014. primila blizu 640.000 migranata, a trenutačno skrbi o 170.000 ljudi, uglavnom iz Afrike.

Izvor: Agencije