Salvinija prozivaju za nacističke metode prema migrantima

Oče, oprosti mu jer ne zna što čini, napisali su franjevci iz Asiza na Twitteru (EPA)

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini branio se od optužbi oporbe i crkvenih redova da pri iseljenju stotina migranata iz prihvatnog centra kod Rima koristi nacističke taktike, prenosi dpa.

Centar u Castelnuovo di Portu, u kojem je smješteno 500-ak ljudi, bit će zatvoren do kraja mjeseca zbog Salvinijevog “sigurnosnog dekreta”, kojim je znatno postrožio pravila o azilu. 

“Zatvaranje centra je čin zdravog razuma i dobrog upravljanja… koji neće nikog lišiti njegovih prava. Stvarno ne vidim u čemu je problem”, rekao je Salvini za RAI. 

Samo će se 300-ak migranata preseliti u druge centre. O tome nisu unaprijed obavješteni i prijeti im prebacivanje u druge regije, uključujući djecu koja će time biti odvojena od svojih prijatelja i školskih kolega. 

Ostatak migranata neće imati kamo otići jer posjeduju vrstu boravišne dozvole koja je ukinuta Salvinijevim dekretom, pa više nemaju pravo na smještaj u organizaciji države. 

Kritike iz crkvenih krugova

“Muškarci, žene i djeca razdvojeni su na način koji podsjeća na nacističke kampove gdje su odvajane obitelji”, kazao je u utorak u parlamentu Roberto Morassut iz oporbene Demokratske stranke, pozvavši Salvinija da pred zastupnicima objasni svoj čin.

Kritike su stigle i iz crkvenih krugova. 

“Oče, oprosti im jer ne znaju što čine”, napisali su franjevci iz Asiza na Twitteru.

Jose Manuel Torres, župnik Castelnuovo di Porta, grada u kojem je papa Franjo 2016. godine posjetio migrante, za katoličku je novinsku agenciju SIR rekao kako traže da se prema migrantima “ne odnosi kao prema životinjama”. 

Izvor: Agencije