Samaras: Grci se žrtvuju zbog krize

Grčki premijer Antonis Samaras rekao je u utorak njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Grci preduzimaju “velike žrtve” kako bi pobijedili dužničku krizu i vratili povjerenje, prenosi Tanjug.

Samaras, koji u utorak u Berlinu prisustvuje poslovnoj konferenciji, izjavio je novinarima uoči razgovora sa Merkel da njegova zemlja provodi ključne reforme, uprkos tome što prosječni Grci nose teret tranzicije, prenosi agencija AFP.

“Želim da vas obavijestim da naša zemlja preduzima ogromne napore, koji idu ruku pod ruku sa velikim žrtvama, kako bi stvari dovela na pravi put”, rekao je on.

“Nastojimo ponovo vratiti povjerenje – povjerenje stanovnika Evrope i povjerenje tržišta”, dodao je grčki premijer.

Sistematske mjere

Samaras je najavio “niz sistematskih mjera” koje će “garantirati da činimo sve što je u našoj moći kako bismo stvari doveli u red i osigurali likvidnost”.

“Likvidnost i investicije su dva ključna elementa za našu zemlju, koja zaista trpi teške posljedice i visoku stopu nezaposlenosti među mladima”, rekao je Samaras.

Merkel je izjavila da će njih dvoje u utorak razgovarati o poteškoćama na koje je Atina naišla u dovođenju u red svojih finansija, kao i o izazovima sa kojima je suočena Njemačka, najveća evropska ekonomija.

“Zainteresirana sam za vijesti o napretku u provođenju programa grčkih reformi, dok, s druge strane, želim obavijestiti o tome kakvu ekonomsku situaciju očekujemo u Njemačkoj, jer i mi, također, moramo učiniti sve kako bismo osigurali ekonomski rast i sigurnost radnih mjesta”, rekla je ona.

Izvor: Agencije