Samit APEC-a bez zajedničke izjave zbog sukoba Pekinga i Washingtona

Čelnici nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkoj izjavi zbog suprotstavljenih vizija o budućnosti regije (EPA)

Čelnici zemalja Azije i Pacifika okupljeni na samitu APEC-a u Papui Novoj Gvineji nisu u nedjelju uspjeli postići dogovor o zajedničkoj završnoj deklaraciji zbog sukoba između Kine i Sjedinjenih Američkih Država u vezi utjecaja u regiji, prenose agencije.

Redoviti godišnji samit čelnika APEC-a završio je prvi puta u historiji bez tradicionalne zajedničke izjave, a umjesto toga domaćin samita će “sljedećih dana objaviti predsjedničku izjavu”, rekao je papuanski premijer Peter O'Neill, prenosi Hina.

On je također u završnom govoru na samitu održanom u Port Moresbyju kazao da će zemlje članice raditi na tome da se do 2020. godine osigura “slobodna i otvorena trgovina”.

Čelnici nisu uspjeli postići dogovor o zajedničkoj izjavi zbog suprotstavljenih vizija o budućnosti regije, rekao je papuanski ministar vanjskih poslova Rimbink Pato.

Peking i Washington trenutno su zapeli u trgovinskom sukobu potencijalno kobnom za svjetsku ekonomiju.

Svoje su razlike izrazili u subotu putem govora kineskog predsjednika Xi Jinpinga i američkog potpredsjednika Mikea Pencea na otvaranju samita 21-člane organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Pokušaj dogovora

U nedjelju su se predstavnici 21 zemlje članice, koje zajedno predstavljaju 60 posto svjetskog BDP-a, pokušali usuglasiti u vezi zajedničkog saopćenja. No nakon više sati razgovora nije postignut konsenzus o trgovinskim politikama.

Zasad službeno nije objavljeno koji su konkretni razlozi zbog kojih nije postignut dogovor i nije poznato je li to povezano s neslaganjem koje su prethodnog dana iskazali Xi i Pence.

Za govornicom foruma šefova kompanija Pence je u subotu pozvao zemlje u zoni da se ne daju zavesti kineskom diplomatijom koje nudi netransparentne kredite. “Mi ne potapamo naše partnere u more dugova”, kazao je Pence. “Mi ne primoravamo, ne korumpiramo, ne kompromitiramo vašu nezavisnost”.

Nekoliko minuta ranije kineski predsjednik, neosporna zvijezda samita u odsutnosti Donalda Trumpa i Vladimira Putina, branio je golemi program kineskih ulaganja na području Evrope i Azije nazvan “Putovi svile” objašnjavajući da se “ne radi o zamci kao što su to neki prikazali”.

Kineski ministar vanjskih poslova Hua Chunying kazao je da nijedna zemlja u razvoju neće pasti u dužničko ropstvo zbog saradnje s Kinom. “Nijedna zemlja u razvoju neće imati dužničke poteškoće jer surađuje s Kinom. Naprotiv, saradnja s Kinom pomoći će tim zemljama da podignu razinu svog nezavisnog razvoja i da poboljšaju živote svojih stanovnika”, rekao je Hua.

Izvor: Agencije